ОбС отказа продажбата на помещение от 29 кв.м над заведение „Карамел“ в топ центъра на Благоевград срещу 16 550 лв.

Местният парламент на Благоевград одобри актуализирания списък на общинския жилищен фонд за 2021 г. Председателят на комисията по социална и жилищна политика към ОбС Любомира Хамбарджийска изнесе пред колегите си любопитни данни за състоянието на общинските апартаменти:

„От 450 жилища в момента се свободни 8 и за тях чакат 42 семейства, отговарящи на изискванията за настаняване. Миналата година свободни бяха само 2, като настоящите данни са в резултат на цялостна и пълна проверка на общинския жилищен фонд от служителите в общинската администрация.

В момента има 20 неподновени договори с наематели, които не могат да бъдат открити, представяте ли си, тези жилища не са бащиния на наемателите, а временно решение на жилищния им проблем, но явно това не се разбира от всички“, каза Хамбарджийска.

Тя уточни, че ведомствените общински апартаменти са 19, от тях 4 са свободни, като има и 2 резервни свободни жилища. Единият от трите социални блока в кв. „Освобождение“ все още е свободен, общо апартаментите са 183, като в останалите два са настанени вече 94-ма наематели.

Съветниците отхвърлиха искането на администрацията за продажба на 4 ведомствени жилища в нова кооперация на ул. „Пере Тошев”. Д-р Павлин Янкулски опита да извади точката от дневния ред на сесията с мотива:

„Тези жилища са ведомствени и можем да ги предложим евентуално на млади специалисти – детското отделение на болницата ни търси лекари“, каза той.

Съветникът Кирил Илиев протестира за втори път срещу продажбата на ведомствени жилища.

Опитът на вр.и.д. кмет Я. Попвасилев да убеди съветниците, че сделката е изгодна, тъй като с парите от 4 жилища в топ центъра ще се купят 6 или 8 други, в които да се настанят специалисти, не бе уважен и 19-те гласа подкрепа не стигнаха да се одобри продажбата.

Местният парламент отказа и продажбата на друг общински имот в идеален център. Става дума за помещение с площ 29 кв.м в сградата на ул. „Янко Забунов“ 5, над кафене „Карамел“, плюс мазе от 18 кв.м. Определената начална цена от 16 550,50 лв. без ДДС от общинска администрация обясниха с факта, че става въпрос за постройка от 1956 г., гредоред, която е паметник на културата и не може да се събори или променя, а към стаята няма самостоятелен санитарен възел.

„Около 20 000 лв. даде общината за ремонт на покрива на същата сграда, а в по-идеален център нямаме имот“, възмути се от оценката съветникът Кирил Илиев.

19 гласа не стигнаха предложението да бъде прието.

Сесията одобри финансиране с по 4000 лв. за ин витро процедури на 3 двойки и отпусна еднократна помощ от 5000 лв. за лечение на дете във Франция.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *