ОбС повторно гласува при какви условия да дадат на търг барчето на операта в Благоевград, запечатано преди близо 5 месеца

Общинските съветници на Благоевград за втори път ще решават какви да са условията за отдаване под наем на един от най-апетитните търговски обекти на централния площад „Македония“ – барчето на операта. Причината е, че областният управител Бисер Михайлов е върнал решението, взето на 11 септември, с което местният парламент по искане на кмета инж. Румен Томов наложи някои ограничения към кандидат-наемателите.

Основният мотив бе за атрактивния имот да се намери стабилен и сериозен наемател, който да си плаща редовно задълженията и да не създава проблеми с трупане на дългове. С решението си от септември съветниците утвърдиха общинският имот с полезна площ от 206 кв.м да се отдаде чрез търг под наем за 5 г. при първоначална цена 1916,46 лв. без ДДС, като задължи участниците в наддаването да нямат финансови задължения към общината и държавата и да имат деклариран оборот пред НАП за предходната 2019 г. поне 50 000 лв.

Допълнително бе определен депозит за участие в търга от 10 000 лв., които да останат като гаранция в общинската хазна за целия срок на договора, и парична гаранция от 20 000 лв., която се освобождава при подписване на договора за всички участници, без победителя. Той ще може да борави с парите си едва 3 м. след сключване на споразумението.

Губернаторът на Пиринско обаче върна това решение с мотив, че с него се ограничава конкуренцията.

Както е известно, през януари т.г. казанлъшката фирма „Южен полъх 10100“ ЕООД със собственик Николай Михалев спечели наддаването за „Операта“ с шокираща оферта от 10 560 лв. за помещението. Заведението стоя затворено до 14 май, а след изтичане на наложения за всички заведения първи локдаун го отвори бившият му съдържател Мартин Грънчаров в качеството на упълномощено лице от собственика на „Южен полъх 10100“ ЕООД.

Заведението работеше до края на юли, без да плаща посочения в договора наем на общината за закритата площ, като в общинската хазна постъпваха само дължимите суми за тротоарно право. В началото на юли юристите на общината изпратиха предизвестие на нередовния си наемател за прекратяване на договора и след като нямаше реакция от страна на казанлъшката фирма, на 30 юли заведението бе запечатано.

Очаква се ново предложение за отдаване под наем на апетитния общински имот да се внесе повторно на предстоящата сесия на ОбС – Благоевград идната седмица.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *