ОбС председателят на Сатовча д-р Ив. Моллов първият съветник в страната, отървал глоба от КПКОНПИ, имал право сам да предложи и да гласува заплатата си

Председателят на Общинския съвет в Сатовча д-р Ивайло Моллов е имал пълно право сам да предложи и гласува размера на заплатата си, която получава за 4 часа работа на ден начело на законодателния орган, и това в никакъв случай не е конфликт на интереси. Това постанови оглавяваната от бившия главен прокурор Сотир Цацаров Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.

За решението КПКОНПИ се е позовала на нова разпоредба на чл. 37, ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, влязла в сила на 07.08.2020 г., според която „За общинския съветник, включително за председателя на Общинския съвет, не е налице конфликт на интереси при участие в подготовката, обсъждането и приемането на бюджета на общината и на възнаграждението на кметовете, на председателя на Общинския съвет и на общинските съветници“.

Разпоредбата на практика развързва ръцете на всички местни народни избраници, когато например гласуват бюджета на общински фирми, в които работят, когато си определят нереално високи хонорари за участие в постоянни и временни комисии към общинските съвети, или за участието си като членове на комисии по търгове. Тя значително ще облекчи и работата на самата комисия, като ще й даде възможност да оневини всички общински съветници, замесени в аналогичен казус. Един от тях например е петричкият съветник и секретар на местната организация на ГЕРБ Георги Ангелски, срещу когото от миналата година в КПКОНПИ има сигнал за конфликт на интереси. Припомняме, че той бе подаден от бившия общински съветник от ВМРО, сега депутат от същата партия Стоян Божинов, който алармира прокуратурата, че Ангелски едновременно е и член на Постоянната комисия „Териториално-селищно устройство, транспорт и екология” към ОбС, и заместник-управител на дружеството „ЕНВИРОНМАН-ТЕО-БЪЛГАРИЯ” ООД. А конфликтът произтича от факта, че именно комисията, в която членува Ангелски, разглежда предложенията за решения пред ОбС, касаещи дейността на „ЕНВИРОНМАН-ТЕО-БЪЛГАРИЯ” ООД, включително и финансовите параметри за участие на общината в дружеството, които формират в частност и заплатата на самия съветник-директор. Прокуратурата още преди година изпрати преписката по компетентност на КПККОНПИ, но до момента произнасяне по нея няма. С промените в ЗМСМА съветникът спокойно ще продължи да съвместява двете длъжности и да не се притеснява, че за всяко гласуване в полза на дружеството по чистота ще подлежи на глоба от КПКОНПИ в размер на 10-20 000 лв.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *