ОбС решава за концесия за 25 г. на закрития басейн в Шесто училище в кв. „Струмско“

Закритият плувен басейн в двора на Шесто училище в кв. „Струмско“ да се даде за стопанисване на концесия, ще решават в петък общинските съветници. Спортното съоръжение не работи над 20 години. Преди 4 години сградата, в която се намира заедно с физкултурния салон на Шесто училище, бе санирана и срокът, в който не могат да се предприемат никакви действия спрямо нея, изтича догодина. По предложение на кмета на Благоевград Атанас Камбитов местният парламент ще решава дали басейнът да се включи в плана за действие на общинските концесии, като идеята е да се отдаде за стопанисване за 25 години.

Плувният басейн в кв. „Струмско“ е построен през 1979 г., общата му площ е 277 кв.м и навремето бе модерно съоръжение, може би първото в града с монтирани слънчеви колектори за отопление на водата. Тогавашният директор на школото Васил Янчев бе амбициран да превърне базата в място за обучение по плуване на ученици от целия град, а в учебните програми по физкултура бяха предвидени 20 часа за този спорт. Наблизо има и кладенец, от който да се зарежда басейнът, научи „Струма“.

Басейнът в „Струмско“ е идеален за начинаещи и за релакс, макар да не е с олимпийски размери като новия при Осмо училище в жк „Еленово“. Още преди 20 години софиянци са имали апетити да го вземат на концесия, но В. Янчев се е възпротивил и не позволил да се отнеме възможността за безплатно спортуване на децата. Пак по негово време там провеждали занятията си по плуване и ЮЗУ студентите.

Ако местният парламент одобри предложението на градоначалника, процедурите по отдаване на концесия ще се насрочат през 2019 г.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *