ОбС реши: Всички новородени през 2021 г. в благоевградски семейства с финансов бонус от общината, д-р Таковски категоричен: Тези стимули са пълни глупости

Всички бебета, родени в благоевградски семейства през 2021 г., ще получат финансов стимул по наредбата за насърчаване на раждаемостта. Предложението на кметската администрация да се запази миналогодишния вариант за подпомагане само на третите деца не бе прието от общинските съветници, отхвърли се и искането на групата на ДПС за финансов стимул за родените през годината второ и трето дете в семействата.

 Още в началото на дискусията съветничката Гергана Янчева обърна внимание на колегите си, че текстът на приетата преди година наредба, с който бе определено през 2020 г. да се изплатят бонусите само за родени през годината трети деца в семействата, създава предпоставки за неправилно тълкуване. В наредбата е записано, че се стимулират всички новородени с финансова подкрепа в зависимост от образованието на родителите, срокът за подаване на заявление е 1 г., а изплащането на парите трябва да стане до 10 дни. „Непрекъснато постъпват молби в общината през последните дни за изплащане на помощи за родени през миналата година деца заради тълкуване, че плащането по наредбата само е отложено, но не и отменено“, отбеляза Г. Янчева и настоя да се прецизира текстът.

„До момента в комисията сме разгледали около 40 преписки за изплащане на такива средства и не знаем как да процедираме“, обясни червеният съветник Веселин Христов. „С колежката Ана Мозурска внасяме две предложения: да се разредят заседанията на въпросната комисия и те да се провеждат всеки последен четвъртък от месеца, защото иначе трябва да заседаваме всеки ден, което е невъзможно, както и да се намали размерът на финансовата помощ за новородените за 2021 г.“, заяви Христов. Изказването му едва се чу в залата заради липсата на внимание и бърборене между съветниците, та се наложи той да прекъсне с апел да бъде  изслушан, тъй като казусът е изключително важен. В призива за взаимно уважение се включи и председателят А. Тодоров. Той заплаши, че ако присъстващите в залата не показват нужното уважение един към друг, ще започне да наказва по устав и да следи стриктно за спазване на правилника за работата на ОбС. „От днес започваме да следим колко са гласувалите по 2/3 от точките в зала и ако вотът е по-малко, няма да зачитаме присъствие на сесия. Да не мислите, че не забелязвам как в началото на заседанията слагате и подписа си за край на заседанието, вместо да изчаквате закриването му?!“, упрекна съветниците председателят и подкани колегите си да внимават.

В. Христов прочете предложението си за решение, което бе стимулите да се намалят драстично, като на семейства с основно и по-ниско образование да се плащат по 100 лв. за първо, 150 лв. за второ и 200 лв. за трето дете, на родители със средно образование помощта да е съответно 200 лв., 250 лв. и 300 лв., а на висшисти – 300 лв., 350 лв. и 600 лв. Съветникът обоснова предложението си с факта, че държавата също подпомага финансово раждането на деца, и посочи, че 90 % от родителите, които са подали до момента  заявления, са висшисти  и изплащането на стимулите, предвидени в наредбата, сериозно ще затрудни общинския бюджет.

Припомняме, че заложената по наредба финансова помощ за първо дете на родители с основно и без образование в момента е 200 лв., със средно образование – 600 лв., и  с висше – 900лв., за второ дете съответно сумите са 250 лв., 800 лв. и 1100 лв., и за трето дете на необразовани родители трябва да се изплатят по 300 лв., по 1000 лв. на майка и баща със средно образование и 2000 лв., ако те са висшисти.

Йосиф Кочев от групата на ГЕРБ, който също е в комисията, разглеждаща заявленията, наблегна, че е създаден прецедент, който следва да се реши от местния парламент. Пред „Струма“ той обясни, че има внесени официални искания за тълкуване на наредбата, касаеща изплащането на стимулите за родените през 2020 г., на която се чака отговор, но междувременно броят на заявленията лавинообразно нараства и вече са над 150.

Зам. кметът Ясен Попвасилев отбеляза, че е добре стимулите да са високи, но общината трудно ще ги изплаща. „Не приемайте да се изплащат със задна дата тези бонуси, защото те ще са около 700 000 лв.“, апелира той и допълни, че по справка от благоевградската болница новородените през 2020 г. първи деца в семейства са 965, вторите са 167, а третите – 18. 

„725 са според справката на НСИ“, контрира го председателят Андон Тодоров. „Ако приемем, че в общината се раждат средно на година по 900 деца, ще трябва да се изплащат между 900 000 и 1 млн. лв. на година, това е невъзможно!“, включи се отново В. Христов.

Съветниците приеха единствено предложението за разреждане на заседанията на комисиите, с което на практика наредбата остава да действа в пълна сила през 2021 г. А хирургът Вл. Таковски обясни така отрицателния си вот: „Пълна глупост са тези стимули, а ние изгубихме 1 час работно време! Мислите ли, че някой ще почне да прави повече деца, за да му дадем 200 лв.?! И колко семейства ще бъдат подпомогнати?! По-добре тези пари да ги дадем на детските ясли и градини и да се изразходват по-рационално”, заяви д-р Таковски.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *