HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

ОбС – Сандански отказа да продаде на наемателите 2 общински апартамента в Мелник: Щом могат да платят по 30 000 лв., значи не са социално слаби

Дългогодишни наематели на общински жилища в най-малкия град в страната – Мелник, получиха отказ от ОбС – Сандански да ги купят като социално слаби. Мотивите на съветниците бяха, че цената за закупуване на апартамент с площ от 73 кв.м с таванско помещение от 19 кв. метра в размер на 31 000 лева е твърде ниска, сравнено с пазарната. Вторият мотив бе, че два от апартаментите в Мелник се намират на пъпа на града и общината е по-добре да инвестира в ремонт и да ги поддържа като собствени. Третият им мотив бе, че жилищата се наемат от социално слаби семейства и трябва да се предоставят на такива хора. „След като сегашните наематели могат да извадят 30000 лева, за да ги платят, означава, че не са социално слаби хора”, каза съветникът д-р Виолета Ждрапанска. Тя поясни, че община Сандански е изпълнила своя ангажимент, като е предоставила жилищата на наемна цена от 10-15 лева на месец.  Тя предложи и цената на общински апартамент в Сандански в жк „Спартак“ да бъде завишена от 12 000 лева на 18 000 лева.

Съветникът Евгени Панайотов предложи и цената на апартамент на ул. „Солидарност” да бъде завишена от 10 990 лева на 15 000 лева. Съветникът Георги Алексиев също бе категоричен, че цената на апартаментите в Мелник е твърде ниска. „Не съм против наемателите, но за апартамент от 80 кв. метра плюс таванско помещение да се плаща цена от 15 000 евро, на пазара не можеш да намериш дори едностайно жилище на тази цена. Говорим за Мелник, който е туристически, и то културен център”. Той допълни, че в момента в Сандански има недостиг на лекари специалисти и общината трябва да притежава жилища за настаняване на лекари и други специалисти, за да ги привлече на работа. Той отправи питане дали се извършва проверка от община Сандански на наемателите на общински жилища, какъв е техният статус? Експертът жилищно настаняване Лиляна Кесева отговри, че в края на всяка година се прави проверка на наемателите на общински жилища и дали те отговорят на условията за настаняване. Тя уточни, че всеки, които иска да купи наеманото жилище, тегли кредит, за да го придобие, след като 30 години е живял в него. Такава е наредбата на община Сандански. Стана известно, че 64 са общинските жилища, в които са настанени социално слаби. 35 от тях са в Сандански, останалите са в Мелник и Катунци. Цената на общинско жилище с площ от 52 кв.м в Сандански в жк „Спартак” от 12 000 лева бе завишена на 18 000 лева. Второто общинско жилище – боксониера с площ от 34 кв.м на ул. „Солидарност”, вместо за 10 990 лева ще се продаде на цена от 15 000 лева. Продажбата на двата апартамента в Мелник бе стопирана.

ЛИДИЯ МАНЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *