ОбС – Сандански реши! Детронираха шефа на УВЕКС

След три месеца отказ на Председателския съвет да включат в дневния ред на заседание на ОбС – Сандански конкурс за избор на управител на УВЕКС ЕООД, като извънредна точка местните парламентаристи вчера включиха казуса и детронираха дългогодишния управител инж. Тодор Гикенски. Договорът на инж. Т. Гикенски се прекратява с дата 27.04.2017 година. До пет месеца кметът Кирил Котев ще трябва с решение на Общинския съвет да насрочи конкурс за нов титуляр на поста. Временният управител предстои да бъде назначен днес, 28.04.2017 г.

По време на тричасовите дебати по предложението за прекратяване мандата на инж. Т. Гикенски се стигна дотам, че настоящият управител публично да обяви, че смяната му е политическа и че не е изпълнил искания на съветник, който в момента е в залата.

Кметът К. Котев като вносител мотивира предложението си за прекратяване правомощията на инж. Тодор Гикенски като управител и откриване на процедура за избор на нов управител. К. Котев посочи, че няма нищо против работата на Гикенски, но трябва да се спре с това временно управление, което е вече една година. В ОбС бе внасяно предложение няколко пъти за откриване на процедура по избор на нов управител заради изтичане договора на Гикенски за управление от месец май 2016 година. „Вие в Общинския съвет имахте достатъчно възможности да насрочите тази процедура. Лоша услуга му направихте с това отлагане. Предлагам проект за решение и то да бъде гласувано и да се открие процедура по избор на нов управител”, каза кметът.

Инж. Т. Гикенски взе думата и каза: „Няма да назова името на съветника, който е в залата. Категоричен съм, че сценарият за свалянето ми е политически. Аз съм обвиняем в нещо, което не е вярно. Аз съм обвиняем за безстопанственост. Колегата от Петрич, който е временно управляващ, докара дружеството до фалит, но той не е обвиняем, а аз съм. УВЕКС е с перфектни показатели и това го знаят всички на територията на България. Обвинявате ме, че имам много актове. 90 процента от актовете са вследствие на това, че вие, общинските съветници, отказахте да влезем във ВиК асоциацията в Благоевградска област. На другия ден ми се казва, че има планова проверка, и то от Метеорологична служба – Хасково. И обжалването е в съда в Хасково, известно е кои са съдиите там. Много добре са известни съдиите по актовете. Това са съдии, които са пряко свързани с метеорологичната служба, на които брат, сестра, съпруг и съпруга работят в тези съдилища. Това е в друг аспект, но аз не се считам за виновен, нито доводите на много от вас, че едва ли заради мен вие не може да взимате решение. И искате да ме изкарате, че съм престъпник. Ако това бе по време на комунизма, съм съгласен, но явно вие не търпите друго мнение.

Вие сте се поддали на общински съветник, който ме набеждава постоянно и се бърка в работата на съдебната система с цел да ме оклевети. Той в момента е в залата.

Тази сутрин ви помолих, че искам да изляза в отпуск. Първо платен, след това неплатен до провеждане на конкурс, като назначите временно изпълняващ. А да не става по този начин, както в момента ме изкарвате най-големия престъпник в България. Просто това нещо не съм очаквал от вас, съветниците. Това не е дружество на баща ми и нямам претенции, че ще работя вечно в него. Казал съм го и на кмета К. Котев. Може да ме изкарате най-големия престъпник, но аз съм с чиста съвест.

Това, което е направено и във Вашия мандат, г-н кмете, е прецедент в историята на ВиК дружествата в страната. Ако имате претенции към моята работа – да, бих разбрал, но това е натиск директно от лица, на които съм отказвал подкрепа за партийни дела и те ме съдят, че не съм подкрепил някои, а не че не си върша работата”.

Кметът Кирил Котев отговори: „Никога не съм си позволил да казвам, че някой е престъпник. Искам спокойствие в Общинския съвет и работеща администрация. Вашият договор е изтекъл преди една година и това временно състояние не влияе положително на работата в общината. За партийни ангажименти и подпомагане никога не съм искал разговор с Вас на тази тема. Радвам се, че стана обект на дебат това нещо и искам и аз да си изчистя името, което се носи в града постоянно. Искам временното заемане на длъжността да се махне, ще работя с всеки, който спечели конкурса”, заяви К. Котев.

„Аз няма да участвам в конкурса за управител на това дружество. Мен ме е страх от друго нещо – че с този екип, с който работя, сме постигнали много неща. Опасявам се, че утре това дружество ще бъде съсипано и обявено във фалит. Известно ми е, че от една година вървят едни брожения. Аз съм споделил с Вас как амбицирам хората да работят. Но Ви давам гаранция, че на тази цена на водата и при малко промяна в начина на управление това дружество ще бъде фалирано. То явно и това е целта на някои от тук присъстващите общински съветници. Аз съм заявил, че за влизането в асоциацията съм против. Не може ние да работим с най-ниска цена и да имаме добри финансови успехи”, обяви инж. Гикенски.

„Заради проблема с УВЕКС се бойкотира работата на Общинския съвет, който работи в полза на жителите на общината. Това ме принуди да реагирам. Оттук нататък всичко е в ръцете на Общинския съвет, напрежението ще спре и ще се ускори процедурата по избор на нов управител на общинското дружество”, мотивира се кметът.

Съветникът Николай Шаламандов посочи, че досега всички отчети на Т. Гикенски са приемани с мнозинство и без възражение. „В един момент се внася искане за прекратяване на мандата за това, че в съда е вкарана жалба срещу него за злоупотреби. В българския съд всеки може да бъде съден. Но до произнасянето на съда си невинен. В община Петрич отстраниха управителя и назначиха временно изпълняващ, което е доста разтегливо понятие, в момента дружеството в Петрич, меко казано, е доведено до фалит. То в момента има неизплатени задължения и към санданското дружество. По същия начин е отстранен професионалист и е назначено лице послушник. Не съм съгласен с това”, заяви Н. Шаламандов.

Съветникът Яне Янев настоя да се говори в Общинския съвет със силата на документи. Той заяви: „Представено ви е разпореждане от Окръжен съд – Благоевград. Г-н кмете, изискайте цялата документация по тази преписка, за да се стигне до нещо сериозно. Пропусната бе възможност след встъпване в мандата на настоящия Общински съвет да се направи ревизия на общинските дружества. С докладна записка от 12.08.2013 г. става известно, че управителят на УВЕКС иска за водопровода на с. Кръстилци 1 576 898 лева, и получава разрешение от тогавашния Общински съвет. Изграден е водопровод в едно село с 11 жители срещу тази сума без ДДС. Водопроводът е изграден, но след проверка е установено, че има уран във водата и бета-активност. Водопроводът е прекъснат. При встъпване в мандат на новия временен управител настоявам да се изготви приемно-предавателен протокол и да се направи ревизия на дружеството”.

Кметът К. Котев даде обещание, че ще запознае всеки един съветник със състоянието на дружеството.

Съветникът Явор Аргиров предложи да се допълни към решението, че срокът за управление на временния управител е за пет месеца и договорът да е еднократен за този период. Кметът обеща, че ще изпълни това искане.

Очаква се днес да бъде назначен вр.и.д. шеф на УВЕКС.

ЛИДИЯ МАНЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *