ОбС – САНДАНСКИ СЪТВОРИ НОВ ПРЕЦЕДЕНТ! УВЕКС оставен на автопилот, „разпънаха на кръст” с въпроси кандидатката за управител Е. Кабзималова и я отхвърлиха

УВЕКС – Сандански остана на автопилот. До прецедентната ситуация се стигна, след като вчера общинските съветници „разпънаха на кръст” с въпроси кандидата за управител на най-голямото общинско дружество в Сандански Екатерина Кабзималова и я отхвърлиха. В залата от общо 29 съветници присъстваха 26. 12 гласуваха „за”, 6-имата от групата съветници от РЗС гласуваха „въздържал се”, останалите отказаха да участват в гласуването и така не подкрепиха кандидатурата й.

Заповедта на кмета на общината Кирил Котев, с която бе назначен на временен договор настоящият управител Крум Аргиров, изтича на 1 октомври. Това на практика означава, че от 2 октомври, понеделник, общинското дружество УВЕКС остава без управител.

Вариантите сега са ОбС отново да проведе извънредно заседание, на което да упълномощи кмета К. Котев да удължи договора за управление на Крум Аргиров, другият вариант е да се назначи нов временен управител, но това също става с решение на ОбС. Такова обаче вчера не беше взето.

В продължение на 2 часа кандидатката за шеф на УВЕКС Екатерина Кабзималова бе атакувана с въпроси от съветниците, свързани с бизнес програмата й за управлението на дружеството за 3 г., в случай че бъде избрана. Новоизбраният общински съветник Аспарух Костадинов пръв взе думата и я попита каква оценка ще даде на управлението на бившия управител инж. Тодор Гикински, в чийто екип тя е работила 10 години. Е. Кабзималова заяви, че въпросът е некоректен към нея.

Последва вълна от въпроси от лидера на РЗС Яне Янев, който пристигна с групата съветници в залата малко преди да започне изслушването на кандидатката за управител на общинското дружество. „Как работи общинското дружество в сдружение между „Мело-98” и УВЕКС ЕООД? Застанахте ли и подкрепихте ли бившия си ръководител за проектирането и изграждането на прословутия водопровод в Кръстилци? Как ще решите проблема с отпадните води срещу сградата на ІІІ ОУ „Христо Ботев”, които се изливат в река Санданска Бистрица? Какви са задълженията към УВЕКС от страна на абонати и частни фирми, каква е събираемостта на услугата?”, бяха част от въпросите на Яне Янев.

Кабзималова започна с отговора, че сдружението между „Мело-98” и УВЕКС никога не е касаело нейната работа. „Информирана съм, че счетоводно няма никакво движение на това сдружение”. За водопровода в Кръстилци тя заяви, че не иска да се връща назад. „Аз съм заснела трасето – това как ще изглежда, изготвила съм проекта и ПУП-а. Водопроводът бе изграден на ниво тогавашен кмет и тогавашен управител на УВЕКС.

За отпадните води срещу ІІІ ОУ – там трябва да се изгради нов колектор, за да се използват всички канални води. Проблемът е за около 200 метра канален водопровод, който трябва да се подмени с нов”.

Съветникът Живко Иванов заяви: „От кандидатката за управител Е. Кабзималова очаквах в бизнес програмата й да има точно описание на фактическото състояние на дружеството, проблемите в санитарно-охранителните зони; колко ще струва изграждането на пречиствателна станция за отпадни води; техническо и механично състояние на автопарка на дружеството. Въпреки че аз нямах решение за кого да гласувам, Вие с Вашата бизнес програма не ме убедихте, че трябва да дам гласа си за вас.

Преди една година избрахме управител на общинско дружество „Стройкомтранс” и тогава на кандидата Павел Ерменков му казах, че бизнес програмата му е „копи-пейст” от програмата за битови отпадъци на община Сандански. Вашата програма е програмата за развитието на дружеството до 2020 година. Това не е програмата, която аз исках да чуя и видя, и да застана зад нея”, откровен бе съветникът Ж. Иванов.

Кабзималова обясни, че не е имала достъп до финансовото състояние на дружеството, затова в програмата си няма никакви финансови параметри. „В дружеството в настоящия момент работят 100 души, до края на месец май те са били 78. Бройката на работещите се е увеличила след встъпването в длъжност на временния управител. Моята цел е да се оптимизира персоналът в дружеството, да се увеличат заплатите с 5 до 10%, да се купи нова техника… За санитарно-охранителните зони тече процедура за издаване на нови разрешителни за охранителните зони, които ще са със срок до 2026 година. 19 са санитарно-охранителните зони, собственост на УВЕКС”, опита да защити програмата си Е. Кабзималова.

Живко Иванов попита директно Е. Кабзималова дали е политически ориентирана и дали е кандидатура на ВМРО, и ще изпълнява ли конкретни политически ангажименти към съответната партия. Тя отговори: „Не съм политически ориентирана и не съм член на ВМРО. Приех тяхното предложение да се кандидатирам за вакантния пост и съм заявила твърдо, че няма да изпълнявам политическо кадруване или натиск за това, че те са ме номинирали. Въпреки че ми е ясно, че невинаги се случват нещата така. 30 години сама съм се справяла в живота и партии и политики не ме интересуват”.

Вторият кандидат – Николай Дончев, който е от Благоевград, не присъства на заседанието вчера, но неговата бизнес програма, както е по процедура за избор на управител, бе подложена на гласуване, но не получи нито един глас „за”. 9 гласуваха „против”, 14 се въздържаха, останалите не гласуваха.

Така УВЕКС остана без управител.

ЛИДИЯ МАНЕВА

Още за скандалната сесия четете във вестник “Струма”.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *