Обучение за лесовъд, дизайнер, по електронна търговия… сред новите предложения на училищата в Пиринско за предстоящата учебна години

 „Лесовъд“, „Организатор интернет приложения“, „Дизайнер“, „Техник на енергийни съоръжения и инсталации“ са част от професиите, по които училища в Пиринско искат да обучават ученици от предстоящата учебна 2020/2021 г.

Неврокопската професионална гимназия „Димитър Талев“ в Гоце Делчев е със заявка да разкрие нова специалност „Приложно програмиране“. В тази връзка директорът на учебното заведение Мария Георгиева коментира, че предлаганата професия „Приложен програмист” е от приоритетното СТЕМ направление и училището разполага с необходимия кадрови потенциал, за да подготвя такива специалисти. Тя сподели и че НПГ е първото училище в областта, предлагащо обучение по роботика, а една от най-желаните специалности в гимназията е тази по „Компютърна техника и технологии“. Затова сега, съвсем логично според нея, отправят предложение за „Приложно програмиране“, което един вид ще е надграждане на „Компютърна техника и технологии“.

„Предпоставка за успешната реализация са желанието на учениците, подкрепата от страна на бизнеса и положителното становище, дадено ни от Регионалното управление на образованието“, каза още Мария Георгиева.

СУ „Св. Пайсий Хилендарски” в Микрево пък е готово да разкрие специалност „Горско стопанство“, професия „Лесовъд“. По този повод директорът на училището Лиляна Велкова разясни, че действително това е професионална паралелка в средно училище, т.е. не в професионална гимназия, но предпочита първо да бъде утвърден план-приемът и след това да коментира по-обстойно. Същата професия и специалност са предложили и от СУ „ Антон Попов“- Петрич.

„След заявка от страна на бизнеса, анализирайки най-новите тенденции на пазара на труда, отправихме предложение за разкриване на специалност „Монтьор на електрически превозни средства”, обяви директорът на Професионалната гимназия по Механоелектротехника „Юрий Гагарин” – Петрич Невянка Цанева. Tя подчерта, че са установили тясно сътрудничество с Индустриален клъстер електромобили и лично с председателя на ИКЕМ Илия Левков, като от там са изразили готовност да проведат допълнително обучение и квалификация на педагогически специалисти от ПГМЕТ.

„Хубавото е, че „Монтьор на електрически превозни средства” е включена в списъка на професиите с очакван недостиг на пазара на труда. В този смисъл учениците, обучаващи се по такива специалности, ще получават стипендии, и то още от 8 клас, без оглед на успеха си. Това е много сериозна стъпка от страна на МОН и държавата за подкрепа на професионалното образование“, категорична бе Н. Цанева. Във връзка с предложението за план-приема си по новата специалност от ПГМЕТ са разработили и цялостна програма. Така в края на този месец в училището ще има демонстрация на електроавтомобил и хибрид, като желаещите ще могат да тестват превозните средства от ново поколение.

Както „ Струма“ писа, от Професионалната гимназия по Туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“ – Благоевград  искат да разкрият две нови специалности. Едната от тях е по професия „Асистент на лекар по дентална медицина”,  която към момента не се предлага в нито едно българско училище. Причините са, че учебният план на въпросната специалност от професионално направление „Дентална медицина и зъботехника” е изключително нов и е утвърден на 10 септември 2019 г. От друга страна, обучението и подготовката на такъв вид кадри изисква специфична материална база, оборудване, консумативи. Затова от училището са  осъществили контакти с работодатели и са сключили договор с дентална клиника.

Другото предложение на ПГТЛП е за стартиране на обучение по професия „Дизайнер“, специалност „Рекламна графика“, която е от приоритетните СТЕМ профили и също е с разширено изучаване на английски език.

„Нашата идея е да предложим повече възможности на младите хора и да ги подготвим за изискванията на пазара на труда и съвременния свят”, сподели неотдавна директорът на ПГТЛП Димитрина Иванова.

Заявка за разкриване на две нови специалност- „Електрически превозни средства“ – професия „Техник на транспортна техника“, и „Топлоенергетика“ – професия „Техник на енергийни съоръжения и инсталации“, са подали от Професионалната гимназия по електроника и енергетика в Банско.

„Да, отправили сме предложение за нови специалности, като

„Топлоенергетика“ е с дуална форма на обучение”, коментира ръководителят на ПГЕЕ инж. Сашка Тодорова.

От Земеделската професионална гимназия „Климент Тимирязев” – Сандански пък искат да обучават ученици по професия „Организатор интернет приложения“, специалност  „Електронна търговия”.

„Обърнахме се към тази специалност, тъй като е от приоритетните СТЕМ направления и е близка до предлаганата досега от нас паралелка по професия „Икономист“, разясни директорът на ЗПГ Емил Терзийски.  

  Предстои план-приемът да бъде съгласуван с постоянната комисия по заетост към Областния съвет, след което с министъра на образованието.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *