Мащабна стачка! Общественият транспорт в Югозапада спира напълно в понеделник

Общественият транспорт в целия Югозапад спира в понеделник. Няма да работят градските и междуселищни автобусни линии, нито тези по републиканската транспортна схема. Ще бъдат преустановени всички курсове, тръгващи от София, както и международните превози. Писма с уведомление за мащабната национална стачка, организирана от Конфедерацията на автобусните превозвачи, са депозирани от местните транспортни фирми до кметовете на Благоевград, Сандански, Петрич, Гоце Делчев, Хаджидимово, Гърмен, Сатовча, Перник, Радомир, Дупница, Кюстендил и Рила.

Едномесечно предупреждение, че се подготвят ефективни протести, превозвачите изпратиха до правителството и транспортното министерство още през декември, припомни Марио Богданов, член на Контролния съвет и регионален представител за Благоевградска област на Националното сдружение на автобусните превозвачи, управител на „Струма 11“, която участва във всички транспортни схеми. Сред исканията на протестиращите са инкриминиране на нерегламентирания превоз на пътници и създаване на единен орган за контрол по пътищата. В момента ДАИ, КАТ, НАП и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ имат различни правомощия на пътя, което отваря „вратички“ и спасява от санкции незаконната конкуренция, обясни Богданов.

Превозвачите настояват за намаляване размера на тол таксите, справедливо разпределяне на субсидиите и компенсация за губещите линии, искат достъп до европейско финансиране, както и промени в условията за утвърждаване на транспортни схеми.

„Въпреки едномесечното предизвестие правителството и транспортното министерство неглижират проблемите и писмата ни, все едно нищо не се случва. Дали ще спрем на 13 януари, или след един месец ще фалираме, за нас вече няма значение“, призна Марио Богданов и коментира: „Опитват се да политизират въпроса или да го представят като дребнотемие, което не заслужава общественото внимание. Ножът обаче е опрял да кокал и от понеделник всички автобуси спират обслужване на линиите, при това безсрочно“, потвърди представителят на Националното сдружение на автобусните превозвачи за Пиринско категоричната готовност на колегите да настояват за решение на проблемите в бранша.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *