HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Общинарите в Петрич с важни решения

38-годишният Ивайло Христов, който беше кандидат-депутат от „Реформаторски блок-Глас народен“ в Петрич, вчера бе избран за поредния временно изпълняващ длъжността управител на общинското дружество ВиК в Петрич. Той бе предложен от ГЕРБ и при гласуването бе подкрепен от 19 общински съветници. Накратко Христов бе представен като човек от дружеството, който като ръководител „Продажби и контрол“ през 2006-2012 г. докарал доста солидни приходи, и като специалист с 3 дипломи за висше образование. През последните 4 г. той беше инженер по електрообзавеждане във ВиК -Петрич.

Името на Ивайло Христов като инженер в общинското дружество стана популярно през 2012 г., когато той оглави протеста на колегите си срещу тогавашния шеф на ВиК Васил Божанин. Мотивите за протеста бяха, че Божанин е със средно образование и е със запорирана заплата заради банков кредит, което поставяло под съмнение управленските му качества – не можел да управлява собствените си финанси, а тръгнал да го прави с общинските. В резултат Божанин уволни Христов и се наложи последният да се върне на работа по съдебен път.

Малко преди съветниците да изберат Христов за вр.и.д. управител, със същите гласове 19 „за“ срещу 8 „против” те освободиха от същата длъжност управителя Илиан Ушев, който по-рано беше съветник от социалдемократите. Самият Ушев е от 26 месеца временно изпълняващ длъжността и тъй като във вчерашния дневен ред бе включена точка да се насрочи конкурс за избора на титуляр, самият той видимо не очакваше, че това е последният му ден като управител.

Рокадата обаче бе предизвикана от изненадваща декларация на 18 съветници от ГЕРБ, прочетена от председателя на комисията по контрол на общинските фирми Гергана Петкова, в която съветниците настояха Ушев да си тръгва незабавно. Мотивите им срещу него бяха, че за последните 2 години той не им бил представил нито един отчет за състоянието на дружеството. Макар че е задължен да го прави на 3 месеца, още не бил представил финансовия отчет на ВиК за миналата година и т. н.

Абсолютно неподготвен с цифри и доводи, Илиан Ушев се опита да се оправдае с това, че съветниците не проявявали никакъв интерес към работата му и го оставят да се оправя сам, не го били поканили нито веднъж на заседание на комисия, поради което той решил да не им представя отчети в знак на протест към тяхната незаинтересованост. Размяната на реплики от типа „На си ти кукличките, дай си ми парцалките“ приключи обаче рязко, след като Ушев не можа  да  отговори на въпроса колко са задълженията на ВиК – Петрич, колко пари дружеството дължи на НАП, колко на външни доставчици и за таксата си в КЕВР, и по каква причина административната сграда от много време е без ток и се захранва с електричество от друг съседен абонат чрез кабел.

Вместо да посочи някаква приблизителна сума, вече ексшефът на ВиК започна да разсъждава на глас защо го сменят само седмица, преди на 8 май ВиК – Петрич да бъде включено във Водната асоциация. Това решение бе взето от ОбС – Петрич още миналото лято и по необясними причини присъединяването ще стане чак на предстоящото общо събрание на асоциацията. В смяната си Ушев заподозря конспирация от страна на ГЕРБ, целяща дестабилизация на дружеството, и то точно в най-напрегнатия предстоящ летен сезон.

Пак по предложение на съветниците от ГЕРБ, въпреки временния си управленски статут, Ивайло Христов ще получава 4 минимални заплати, или 1840  лв. месечно, защото ВиК било с големи обороти. Опитът на съветниците от ВМРО да свалят заплатата му наполовина не успя при гласуването.

Изборът на Христов за управител на ВиК, който трябва да подпише след седмица присъединяването на дружеството към Водна асоциация – Благоевград, въобще не кореспондира с изявленията му от предизборната кампания, когато той широко развиваше тезата, че институциите бягат от Петрич и градът се обезличава. Примерите му бяха, че управлението на Гранична полиция от Петрич е изместено в Смолян, управлението на „Напоителни системи“ е в Сандански, МБАЛ „Рокфелер“ вече е адрес на санданската болница, а ВиК – Петрич преминава към Водната асоциация в Благоевград и така Петрич се превръща в град със затихващи функции. Христов твърдеше, че ако го изберат за депутат, ще се бори всички тези институции да се върнат в Петрич.

След 4-часовите караници около избора на нов управител на ВиК съветниците опростиха поредната порция борчове на МБАЛ „Рокфелер“. Въпреки че вече е нещо като филиал на санданската болница, тя продължава да трупа дългове от ток, лихви и др. С вчерашното гласуване съветниците приеха да погасят 210 000 лв. главница по банков кредит от 600 000 лв., теглен през 2013 г., 139 614 лв. по друг банков кредит в размер на 1 850 000 лв. от 2015 г., задължение към ЧЕЗ, натрупано от март 2016 г. досега и възлизащо на 142 721 лв., лихви, съдебни разноски и др. – общо над 460 000 лв.

Претръпнали след поредния голям харч за МБАЛ, съветниците отпуснаха без всякакъв проблем 2468 лв. съфинансираща вноска по проект за кухненско оборудване на Домашния социален патронаж, който има над 300 клиенти, и безлихвен заем от 50 000 лв. на регистрираната миналата година Местна инициативна група Петрич за участие в програма за развитие на селските райони.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *