Общинарка се оплете в опасна схема за измами

32-годишната Емигюл Коренарска – специалист в отдел „Обществени поръчки и общинска собственост“ в община Якоруда, е осъдена на 1000 лева глоба за извършено документално престъпление. Служителката е призната от Районен съд – Разлог за виновна за това, че в качеството си на длъжностно лице съзнателно се е ползвала от преправен официален документ пред ИА „Одит на средствата от ЕС“ към МФ.

Срещу Емигюл Коренарска е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл. 316 във връзка с чл. 308, ал. 1 от НК, за което законът предвижда лишаване от свобода до три години. Заради чистото съдебно минало на обвиняемата и факта, че с деянието не са причинени имуществени вреди, съдът е постановил освобождаването й от наказателна отговорност и налагане на административно наказание.

Случаят касае свидетелство за съдимост, издадено на името на председателя на Потребителна кооперация „Мусала“ Хасан Хърльов, чиято фирма е била единствен кандидат по обявената през 2014 година от община Якоруда обществена поръчка с предмет „Доставка на хранителни продукти в натурален и консервиран вид с транспорт на изпълнителя за нуждите на общинските звена на бюджетна издръжка на територията на община Якоруда“ и е избрана за изпълнител.

Преправеният документ бил установен при извършен одит от Изпълнителна агенция „Одит на средствата на Европейския съюз“, която стартирала проверки на операциите по Оперативна програма за храни, съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. При проверка на документацията по нея е установено, че свидетелството за съдимост, издадено от Районен съд – Разлог на името на председателя на Потребителна кооперация „Мусала“ Хасан Хърльов, е с дата 17.02.2015 година, а договорът е подписан между страните четири дни по-рано. В тази връзка са изискани допълнителни документи по електронен път.

Работата била възложена на обвиняемата Коренарска, при която се съхранявало цялото досие, и подготвила необходимите документи. Сканирани копия от тях препратила на зам. кмета Беди Осман, която от своя страна по електронен път ги препратила на изпълнителната агенция. При проверката от агенцията е установено, че датата в свидетелството за съдимост е преправена на 11.02.2015 година.

Поради съмнения за измама е сезирана Районна прокуратура – Разлог, която стартирала разследване. При него е установено, че е налице извършено престъпление. Документацията по обществената поръчка се е съхранявала в кабинета на  подсъдимата и тя е отговаряла изцяло за оформяне на документацията и съзнателно е ползвала пред контролния орган преправен от друго лице документ.

ИВА ГЕОРГИЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *