Общината ще дофинансира 14 паралелки в три училища в Дупнишко

На престоящото заседание на ОбС местните парламентаристи ще гласуват дофинансирането на 14 паралелки в основните училища в селата Крайници и Самораново и ОУ „Христаки Павлович“ в Дупница. В ОУ „Хр. Павлович” не достигат по две деца в 1, 3 и 4 клас. То се намира в ромския квартал „Горна махала“ и 90% от учениците са от ромски произход. Голяма част от ромските семейства предпочитат да запишат децата си на училище в централната част на Дупница. Това е и причината да има недостиг на ученици.

В с. Крйаници учат и 23 деца от съседното с. Червен брег, тъй като училището там беше затворено преди години. В него има само 8 второкласници и се налага общината да дофинансира паралелката, защото не достигат 10 деца, за да бъде в нормата. В 4 и 5 клас са по 12 деца и недостигат по 6-има ученици. В седми недостигат 9-има ученици, за да се напълни паралелката.

Положението в училището в с. Самораново е същото. В училището ще трябва да се дофинансират всички паралелки. Тази година в първи клас са записани само 7 деца от селото, недостигат 9. Трети и седми клас също са  с по 9 деца по-малко, в 4 клас недостигат 7 ученици за пълна паралелка, в 5, 6 и в 7 клас – 2-ма ученици.

Всички паралелки са одобрени от РУО на МОН в Кюстендил, но с уговорката липсата на деца в маломерните паралелки да се дофинансира от общината.

В бюджет 2020 на община Дупница са заложени 30 000 лв. за дофинансиране  на маломерни паралелки в общинските училища.

Както „Струма“ писа, председателят на ОбС в Дупница Костадин Костадинов в миналия си мандат като общински съветник предрече, че ще има през следващите години намаление на броя на децата в селските училища и след всяка година общината ще трябва да заделя все повече средства за маломерни паралелки. Тогава той предложи да се закриват селски училища, но колегите му от местния парламент не приеха тази негова идея.

Костадинов изтъкна като причина за намаляване на броя на записаните деца в селските училища с деографския срив и желанието на родителите децата им да учат в градски училища и ги записват в Дупница.

Другата причина за намаляване броя на децата е и голямата емиграция на дупничани. Все повече семейства създават деца в чужбина, които остават да живеят и да учат там.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *