Община Банско отпуска 360 000 лв. за провеждане на Световната купа по ски! Кметът Ив. Кадев: По обективни причини Министерството на туризма отказа финансиране, мероприятието е важно за града и за България, сумата е необходима

360 000 лева отпуска община Банско за провеждането на Световната купа по ски, на която курортният град ще бъде домакин през месец януари. Средствата са за финансово подпомагане на съпътстващата културна програма, която ще се проведе в града и ски зоната в дните на състезанието, както и за задължителните официални церемонии по откриване и награждаване на победителите.

Сумата бе гласувана на заседание на ОбС – Банско. По време на разискванията стана ясно, че тя е повече от отпусканите досега средства в размер на 200 000 лева за два старта, което предизвика въпросите на част от парламентаристите.

Общинският съветник Георги Думанов поиска отговор на въпроса какво налага увеличението, предвидени ли са средствата в бюджета и няма ли да утежни това спорта. Пояснения даде кметът Иван Кадев, който сподели, че дадени обстоятелства налагат отпускане на повече пари:

„Считам, че се утвърдихме като туристическа дестинация и вече 10 години провеждаме стартове от Световната купа. С оглед добрата подготовка на самите състезания, считам за нормално да бъде финансирано това спортно мероприятие, още повече че от Министерството на туризма по обективни причини отказаха да финансират част от мероприятието. Ние разчитахме, че ще можем да си позволим по-малка сума, но това не стана. Мероприятието е важно както за Банско, така и за цяла България, и считам, че тази сума е необходима“, каза Кадев и допълни, че е в правомощията на Общинския съвет да не приеме предложението или да намали сумата. Тя бе гласувана с единодушие от местните парламентаристи и ще бъде предвидена в бюджета на община Банско за 2020 година.

За първи път Световната купа по ски алпийски дисциплини в Банско ще се проведе през месец януари. Стартовете са на 25-и и 26-и, но подготовката за домакинството ще започне още на 9-и януари и в нея ще бъдат ангажирани над 1000 души. Събитието ще събере в Банско най-добрите алпийки в света.

От проведената в края на ноември месец първа пресконференция в столицата стана ясно, че в България ще пристигнат 36 тира с оборудване и ще бъдат наети два медицински хеликоптера от чужбина. Трибуната за зрители ще бъде с над 3 хиляди места и допълнително ще бъде изградена фен зона и микс зона за още две хиляди. Ще бъдат изградени и над 20 километра обезопасителни мрежи.

Общият бюджет за организацията на Световната купа е 4-4.2 милиона лева, а очакваната телевизионна аудитория е около 500 милиона зрители.

ЯНА ЙОРДАНОВА


ОбС – Банско даде съгласие за финансово подпомагане на Световната купа по ски

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

2 Коментара

 1. Misho

  Туризма и Банско са пряко свързани. Все пак тая зимна дестинация е сред най-предпочитаните на Балканите.
  Добре че кмета се усеща и гледа накъде точно да инвестира, за да го развие още повече.

  Отговор
 2. Калина

  Световната купа е супер важно спортно събитие и много добра реклама за страната ни. Би трябвало да бъде подкрепяно от държавата. Трябва да бъдем и много горди, че толкова голямо събитие се провежда именно у нас.

  Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *