Община Банско с отрицателен демографски прираст – родените 128, починалите – 152-ма, само Добринище и Филипово увеличили населението си

Отрицателен е демографският прираст на община Банско за изминалата 2019 година. Данните от служба ГРАО на курортната администрация показват, че починалите са 152-ма, а родените 128. Радващ е фактът, че две от населените места в общината отчитат положителен прираст. Оптимистични са цифрите за град Добринище, който се нарежда сред едно от малкото места в България, където през изминалата година родените са повече, отколкото починалите. Цифрите сочат, че градчето се е увеличило с 5-има души. През 2019 година са се родили 31 деца, а  починалите са 26 души. Село Филипово също се радва на положителен прираст, въпреки че родените там са само с 1 повече. Броят на новите жители на селцето е 5-има, а починалите са 4-ма.

Отрицателни са цифрите за  останалите съставни села на общината, където населението е малобройно, по-голямата част от постоянно живущите там са възрастни хора и няма родени деца, а общият брой на починалите за селата Гостун, Кремен, Места, Обидим и Осеново е 10.

За град Банско също се наблюдава отрицателен прираст, но цифрите не са фрапиращи. През 2019 година в курорта са починали 112 души, а са се родили 92 деца. От новите жители на Банско 45 са момичета и 47 момчета. В сравнение с предходната 2018 година те са с 9 по-малко.

Градът се е увеличил с още трима малчугани от началото на тази година. Щафетата са повели две близначета – Давид и Ема, които са проплакали на 9 януари, а само преди дни, на Стара сурва, или 14 януари, на бял свят се е появило още едно момиченце.

По традиция в Деня на родилната помощ, или Бабинден, кметът на община Банско Иван Кадев ще събере на официална вечеря всички дами, които през 2019 година са станали майки.

ЯНА ЙОРДАНОВА 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *