HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Община Белица става собственик на оздравителното училище, изготвя се общ устройствен план на града

Община Белица става собственик на Средното общообразователно оздравително училище „Никола Йонков Вапцаров“ в града /бившето климатично училище/ и прилежащите му сгради. Досега те не са били узаконени и реално собствеността им е била неясна – нито държавна, нито общинска. Това не е дало възможност на общината да кандидатства по проекти.

„Искахме да кандидатстваме по програма, за да получим финансиране за ремонт на сградата, и се оказа, че нямаме документ за собственост, държавата не ни издаде и нищо не можахме да направим. Заел съм се цялата общинска собственост да бъде подредена така, както трябва и да има всички необходими документи”, каза кметът на Белица Радослав Ревански и сподели, че това не е единствената сграда с неясна собственост в Белица. Години наред са правени много неща и след това не са въвеждани в експлоатация, като пример за това посочи водопроводите в селата Горно Краище и Кузьово.

Общинският съвет в Белица вече е възложил на градоначалника училището и прилежащите към него сгради да бъдат актувани като имоти – публична общинска собственост. За три от тях общината вече е кандидатствала по европейски програми и в момента се изготвят енергийни паспорти.

„Всичко, което имаме като общинска собственост, и държавата, и Европа ни дава възможност да се финансира, аз като кмет ще направя всичко възможно, за да го получим”, категоричен бе Р. Ревански.

Градоначалникът сподели още, че предстои и изготвянето на общ устройствен план на община Белица, какъвто досега не е имало. Предвидено е да бъдат обособени различни зони – индустриална, земеделска, зелена и т.н. Идеята и намеренията на Ревански са в него да бъде предвидено и изграждането на бизнес парк, който да задоволи нуждите на бъдещи инвеститори. Младият кмет вярва, че Белица, която досега беше сред най-изоставащите общини в България, ще бъде възродена и ще се превърне в една наистина работеща и развиваща се община, предвид всички дадености и възможности на града и региона както за зимен, така и за летен туризъм.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *