Община Благоевград дължи около 60 000 лв. на наемателката на „Зелената къща” М. Филадова

Неплатените сметки са за кетъринги, вероятно и за пържоли на футболистите…

С около 60 000 лв. е задлъжняла Община Благоевград на наемателката на ресторант „Зелената къща“ Мариела Филадова главно за кетъринги. За последно такъв бе направен за новогодишната сбирка на общинската администрация в зала „22 септември”. Общинари си бяха платили по 5 лв. за куверт, срещу който не получили почти нищо, и успели да хапнат и пийнат предимно от донесените от вкъщи кексове, баници и вино.

За разлика от тях, селските кметове обаче са били на маса с общинския градоначалник Методи Байкушев, и то точно в „Зелената къща“. Вероятно и тяхната консумация е част от общото задължение на общината към заведението, което е с уникален за Благоевград статут.

Ресторантът се помещава в общинска сграда зад съда, договорът му за наем е с ОФК „Пирин“, но вместо да плаща наем на общинския футболен клуб, храни общинските футболисти. Те обаче ядат доста повече от първоначално определените куверти, продължават да не плащат нищо и така финансите на заведението са перманентно на кантар. Като се прибави и собственическото отношение на общината към него, какъвто е случаят с поръчваните, но неплащани кетъринги, ситуацията доста се усложнява.

Особен е статутът и на собственичката на фирмата наемател Мариела Филадова. Филадова се захвана през 2022 г. с ресторанта, който преди 20 г. бе „Синя къща”, после стана „Уно”, а след това още няколко пъти си сменя имената, докато общината не го даде безвъзмездно на ОФК „Пирин“ и футболистите го прекръстиха на „Зелена къща“. Не е ясно и какъв е точно договорът й. Преди това Филадова имаше Солна стая. Управляваше я с фирма „Солт Рум“ ЕООД, в която са съсобственици с бившия й съпруг Иван Филадов. Той пък е собственик на заложна къща и функционер на националистическата партия „Възраждане“ на Костадин Костадинов в Благоевград и в Симитли, а преди години името му се оказа замесено в аферата с изнесените в чували и сакове над 53 милиона лева за строежа на Лот 5 от АМ „Хемус“.

След опита със Солната стая Мариела се включи в екипа, стопанисващ заведение „Операта”, но за кратко.

Мистериозни рекламни клипове на „Зелената къща“ в началото на годината бяха изпратени на служебните пощи на служителите в община Благоевград. Тогава кметът Байкушев обясни, че няма никаква идея как се е случило това, а после неговата служителка Адриана Топурска /директор на Дирекция „Административно и информационно обслужване”/ пое отговорността за спама – разпратила презентацията на ресторанта, понеже я получила на служебната поща на дирекцията, така щяла да направи и за абсолютно всеки друг бизнес в Благоевград, даже искала да качи рекламата в бизнес секцията на сайта на общината, но от няколко дни секцията била счупена и затова не го направила.

Оттогава всъщност Дирекция АИО не си е позволила да препраща реклама по служебните пощи на нито един друг бизнес.

За какво точно е задължението от 60 000 лв. на общината към „Зелената къща“, дали и кога ще бъде платено, са въпросите, които изпратихме в общината.

По повод твърдения в публикацията от 01.02.2024 г. „Община Благоевград дължи около 60 хил. лв. на наемателката на „Зелената къща” уведомяваме, че Общината няма задължения към „Зелената къща”.

На коледното празненство на администрацията на Община Благоевград, което се проведе в зала „22 септември“, не е използвана услугата „кетъринг“ от „Зелената къща“.

Събирането на кметовете на кметства и кметски наместници за коледно-новогодишните празници не се е провело в „Зелената къща“ и кметът на община Благоевград г-н Методи Байкушев не е присъствал на това събиране.

Община Благоевград не е отпускала средства за празненство на кметовете и кметските наместници.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *