Община Благоевград задейства проекта за църква на пазара, РИОСВ първа го одобри, няма да се прави ОВОС

Регионалната инспекция по околна среда и водите в Благоевград разреши на общината строеж на църква в района на кооперативния пазар, без да се прави оценка за въздействие върху околната среда.

Община Благоевград получи картбланш за промяна на подробния устройствен план от екоинспекцията само за 1 ден. В рамките на 24 часа РИОСВ се запозна с действащия регулационен план на централна градска част, съгласно който със заповед № 323/05.09.1994 г. на кмета на община Благоевград имотът е получил предназначение „за пазар“, и след като не го откри в границите на защитени територии, разреши строителството.

Самият терен е с площ 3724 кв.м и новият му статут ще е „за култова, религиозна сграда, комплекс“. Имотът се намира в централната градска част, в района на пазара, и в средата му ще бъде издигната църква с площ 1800 кв.м. Остатъкът от терена с площ 1927 кв.м ще продължи да се ползва за пазар. Сградата не трябва да е по-висока от 15 м, а плътността на застрояване е определена максимум 80%, което означава, че зеленината около нея ще е поне 20%.

В разрешителното си РИОС – Благоевград предупреждава, че при всички случаи на промяна в параметрите на плана или на някои от обстоятелствата възложителят е длъжен да ги уведоми незабавно, за да се направи отново преценка за евентуално въздействие върху околната среда.

Още в края на миналата година кметът на Благоевград Румен Томов обяви, че мястото за бъдещия храм на пазара е одобрено от Неврокопския митрополит Серафим, който пожелал общината да прехвърли на църквата терена от 1,8 дка. До момента дарението не е реализирано, а и няма никаква яснота по въпроса с парите за строежа, които ще се събират с дарения от фирми и граждани,

Няма яснота и около идеята да се строи църква в парк „Македония”, за която Серафим се беше разбрал с предишния кмет Атанас Камбитов. Според идейния й проект тя трябваше да е 2 пъти по-малка – само 800 квадрата, но и 2 пъти по-висока – с 30 метра височина на основния купол, и да побере около 2000 посетители.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Шишо Бакшишо

    То няма места за паркиране, те църква ще правят. А подземен безплатен гараж в центъра на града кога?!?

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *