Община Гърмен създаде мегапредприятие „Никополис 2020” с 55 души персонал и дейност – от сметосъбирането, през обществената пералня до археологическите паркове…

Община Гърмен реши да създаде общинско мегапредприятие, което ще стопанисва стотици общински терени на територията на общината, гробищни паркове, археологически паметници, исторически паркове, тракийски светилища и др., и ще се грижи буквално за всичко: от прането в обществената пералня, през асфалтирането на улиците до дератизацията на мазета и шахти.

Регистрирането на Общинско предприятие „Никополис 2020“ бе гласувано на последната сесия, но едва ли някой от общинските съветници е успял да изчете цялата му дейност, която е изредена на няколко страници със ситен шрифт.

Негова задача ще е и стопанисването и управляването на античен град Никополис ад Нестум, който е археологически и архитектурен паметник, разпрострян върху 14 км площ, ще се грижи за ландшафтно-исторически парк „Градище“ с праисторическо тракийско светилище в с. Долно Дряново, Туристическия информационен център в с. Огняново и недвижимите имоти за настаняване и спа процедури, които са общинска собственост. Предприятието ще стопанисва още Долни и Горни минерални бани и хотелската част към тях, минералните извори „Долно миро“ и „Горно миро“ и прилежащите им басейни и сгради.

Задача на „Никополис 2020“ са още стопанисване и управление на горите от общинския поземлен фонд, изпълнение на горскостопанските планове, опазване на общинските гори от вредители и хора, залесяване, провеждане на сечи, защита срещу ерозия и порои.

Извън това предприятието ще води регистър на пчелните семейства в общината, ще организира извършването на перални и други услуги на общински, социални, здравни заведения, фирми и граждани, и какво ли още не.

Само приложението, в което са описани общинските имоти, които ще влязат в актива на суперпредприятието, е с няколкостотин позиции.

За цялата тази всеобхватна дейност вносителят на идеята за предприятието – кметът на общината Феим Иса, е предвидил персонал от 55 души.

В администрацията ще бъдат назначени директор, 3-ма строителни работници и 1 домакин. 15 души – касиери, камериери и охрана, ще са заети в баните, на 5-има ще бъде поверена обществената пералня /3-ма перачи и по 1 гладач и 1 пакетировач, като последните нямат право да се разболяват или излизат в отпуск/, ще има и 9 души охрана. Със задачите, свързани с чистотата и поддръжката на парковете и зелените площи, залесяването и др. в цялата община, ще се грижат само 2-ма озеленители, а в чистотата ще работят 2-ма шофьори и 11 хигиенисти. Общинските гори ще се обгрижват от 1 лесничей и 2-ма инспектори, а в туризма, където е разпределена перлата на общината Никополис ад Нестум, ще се трудят 6-има продавачи на билети и охрана, 1 шофьор и 1 служител в информационния център. До момента само в Никополис ад Нестум работеха 4-ма служители.

Шофьорът в щатното разписание на предприятието е предназначен за атракционното влакче, което от 2 г. стои паркирано в депо, защото няма TUV сертификат за типови изпитвания, които са необходими за регистрация в МВР и КАТ, явно обаче това не е пречка за новия кмет, след като е решил да му назначи водач.

Авторът на дейностите в новото гърменско предприятие е заимствал с пълни шепи от правилника за устройство и дейност на Общинско предприятие “БКС и общински имоти ” в гр. Стрелча, в което работят 50 души. Чиновникът обаче не е досъобразил, че докато населението в Стрелча е 4000 души, то в Гърмен живеят 17 000, приблизително същото е и съотношението между броя и значимостта на обектите, за които двете предприятия трябва да се грижат. Освен това в Стрелча има създадено отделно дружество за охрана на общинската гора.

Форматът на „Никополис 2020“ – предприятие, а не общинска фирма, предполага, че общината ще налива в него общински средства, а то ще трябва да връща в общинската хазна парите от продажба на билетчета и глоби. Тъй като общинското предприятие не е търговско дружество, то няма да има право да участва в обществени поръчки – например за асфалтиране на пътища или подмяна на тротоарни плочки, въпреки че те са му вменени като задължение.

Съгласно гласуваното на сесия решение, с което съветниците одобриха създаването на „Никополис 2020“, те вече му предоставиха за стопанисване и управление всички общински имоти заедно с имуществото в тях и възложиха на кмета да назначи директор. Кой ще е той още не е ясно.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *