Община Дупница обяви обществена поръчка за над 1,5 млн. лева за аварийно почистване на река Джубрена в селата Крайници и Червен брег

Община Дупница обяви обществена поръчка за аварийното почистване на река Джубрена. Коритото трябва да бъде почистено от натлак, храстовидна и дървесовидна растителност в урбанизираната територия на село Крайници. Целта е предпазване от наводнение при проливни и продължителни атмосферни валежи, които могат да доведат до прииждане на реката и излизане от нейното корито.

Общата стойност на обществената поръчка е 1 562 602 лв., от които за село Крайници са заложени 709 242 лв., а срокът за изпълнение е 180 дни. За съседното село Червен брег заложената сума е с близо 150 хиляди лева повече, а именно 853 360 лв., като там срокът е 210 дни. От кметството уточняват, че и за двете позиции в обществената поръчка е осигурено финансиране в размер на 50% от прогнозната стойност на обособената позиция. За останалите средства все още не е осигурено финансиране към датата на откриване на процедурата. В тази част договорът за изпълнение ще се счита за сключен под условието на чл. 114 от Закона за обществените поръчки.
Очаква се в следващите седмици да стане ясно колко фирми ще кандидатстват.

Кметът Първан Дангов заяви, че този проект също не е бил напълно готов, както преди няколко месеца съобщиха предишните управляващи.
„Там първо нямаше проекти, които да са с разрешително за строеж, или поне дейността да включва изпълнение на законовите норми за почистване на речните корита. Тоест наложи се да направим проекта, иначе на една пресконференция някои се тупаха, че са оставили пари за това, но просто не е вярно. Това е етап от финансирането на двата проекта за аварийно почистване на коритата в селата Крайници и Червен брег. Ще се работи по проекта, който е утвърден съгласно правилата и нормите от Закона за устройство на територията с контрол от заместник-кмета Бойко Христов, а не на принципа на таванно-подовия метод – гледате тавана, гледате и пода, и каквото излезе по средата, това пишете“, коментира темата градоначалникът.
ДИМИТЪР ИКОНОМОВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *