Община Дупница почете 77 години от бомбардировките над града

С поднасяне на венци и цветя, пред паметните плочи на загиналите в националните войни дупничани, община Дупница почете 77 години от падането на бомбардировките над Дупница.

Директорът на Исторически музей-Дупница г-жа Анелия Геренска разказа за събитието: “77 години ни делят от този трагичен ден 4-ти януари 1944 г., когато нашия град попада под обстрела на бомбардировачите на англо-американските военно въздушни сили. Около 12.30 часа на обяд, над 30 бомбардировача, тъй като гъста мъгла покрива Столицата, са отклонени и изсипват своите бомби над града ни. Разрушенията са огромни. Нападнати са мирно цивилно население, повече от 60 души загиват под разрушенията на собствените си къщи, и толкова почти са ранените. Разрушени са знакови сгради. Училището “Евлоги Георгиев” е напълно разрушено и само благодарение на това, че е ваканционен ден не е било пълно с деца. Разрушена е Земеделската Кооперативна банка в центъра на града, Военна болница и много частни жилищни домове…В този трагичен ден, пристига след приключване на бомбардировките Царица Йоана, придружена от Митрополит Стефан, които оказват съдействие на ранените в болницата. На другия ден участват в опелото на загиналите от бомбардировачите граждани на Дупница. В този ден ние си спомняме за паметта на мирното население, което дава тези свидни жертви. Почитаме паметта им и дано никога да не се повтарят тези трагични дни, и никога нашия град да не изпитва такива трагични мигове на войната…,“ сподели г-жа Геренска.

Кметът на община Дупница инж. Методи Чимев и заместник-кметът Крум Милев поднесоха венец от името на община Дупница, а общинските съветници Валентина Караганова и Йордан Йорданов поднесоха венец от името на Общински съвет Дупница.

На събитието присъстваха представители на Исторически музей Дупница и читалища.

Николая Иванова

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *