Община Дупница празнува 143 години от Освобождението на България

С празнично настроение община Дупница отбеляза 143 години от Освобождението на България от турско робство.

Събитието започна с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на дупнишките опълченци и загиналите във войните за национално освобождение от кмета на община Дупница инж. Методи Чимев, заместник- кмета Крум Милен, заместник –председателя на Общински съвет –Дупница адв. Йонко Гергов и общинския съветник Йордан Йорданов,представители на политически партии, спортисти, представители на СОСЗР гр. Дупница, читалищни деятели, граждани.

Празникът продължи с церемония по издигане знамето на Република България на площад“ Свобода“ от талантливите танцьори на Сдружение“ Фолклорен танцов ансамбъл Дупница-2000“ с ръководители режисьор-хореографите Галя и Войн Войнови.“

Уважаеми съграждани, днес отбелязваме 143 години от Освобождението на България. 143 години от възраждането на българския народ, като свободна нация със собствено лице, свое знаме и територия; нация, която държи дните си в собствени ръце и решава бъдещето си. Трети март не е само дата, а завет, изтъкан в сърцето на всеки българин – непобедими сме тогава, когато сме обединени, обединени като стройните редици на българските четници и опълченци, воювали и извоювали свободата на България с упоритост и саможертва. Печелим тогава, когато сме решителни като десниците на предците ни, хванали щик, но и подкрепящи брата. Има смисъл да продължаваме хода си напред, ако го правим в името на високата кауза на свободата и просперитета на Отечеството, и добруването на нацията. Днес е празник. Радвайте се с радостта, която е утешила страданието на народа ни от още живите рани по загубените синове преди 143 години. Днес е празник, общ за всички ни и личен за всекиго, а на празник – благодарим. Нека благодарим смирено, но горещо на тези, които са ни подарили повод, вече 143 години да празнуваме не само на тази дата, а всеки ден, че сме свободни, а не робове.И нека не забравяме – за да бъде почитта ни искрена, не трябва само да подаваме цвете с ръка пред паметниците и паметните плочи, а да носим в душите и умовете си синовната любов към Родината, и братска грижа към околните. Това е, което ни прави българи! Това е, което ни свързва със знайните и незнайни герои – любовта към България и към човека. Днес е празник! А на празник се отправят пожелания. Пожелавам на всички ни да бъдем достойни, да постигаме целите си и да не спираме да се развиване. И нека никога да не забравяме, че трябва да вдигаме ръка, само за да защитим; че трябва да повишаваме тон, само за да окуражим; че трябва да разбираме, а не да съдим; че има смисъл, само ако вървим напред не само заради себе си, а заради всички ни…“,  бе част от словото на кмета на община Дупница инж. Методи Чимев.

Събитието продължи с празничен концерт, на който показаха магията на българските народни танци танцьорите на Сдружение“ Фолклорен танцов ансамбъл Дупница-2000“ с ръководители режисьор-хореографите Галя и Войн Войнови.

Георги Захаринов, заедно със своя талантлив внук-Георги Захаринов от село Яхиново, към НЧ “Пробуда 1939“ село Яхиново, рецитираха одата “Опълченците на Шипка“, която силно развълнува присъстващите на събитието.

Талантливите певци от вокална група “Рила войс“ при ОУ “Неофит Рилски“ гр. Дупница, с ръководител Таня Камбурова, просълзиха присъстващите със своя талант.

Николая Иванова

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *