Община Кюстендил бие тревога: Свършиха гробните места в двата траурни парка

Свободните гробни места в Кюстендил свършиха, алармира на пресконференция Камелия Асенова, директор на ОП „Обреден дом”.

„Капацитетът в новия гробищен парк вече е изцяло изчерпан, въпреки че първото погребение там е направено през 2003 година, а площта на парка е 45 дка. Разширение там не се предвижда, защото изискване по ЗУТ е наличието на определено отстояние от жилищните сгради, а село Лозно се разраства в посока на гробищния парк. Това прави разширяването му невъзможно, става дума за местността Фарафунец, или Брестница, както го наричат”, уточни Камелия Асенова.

През последните няколко години община Кюстендил отреди няколко терена за разширение в стария гробищен парк.

„За съжаление с много бързи темпове бяха запълнени местата там, особено при пандемията от Ковид-19. С решение на ОбС от 2009 г. е приета Наредба за устройството и управление на гробищните паркове на територията на община Кюстендил. Гробни места, които са трайно неподдържани и неплатени, могат да бъдат отнети. Наследниците на такива места могат да бъдат лишени от право на гробоползване. До момента не са изземвани гробни места, въпреки че наредбата е приета преди 12 години, но предвид изброените обстоятелства бе взето решение да се отнемат гробни места на погребани хора преди 1950 г., които са трайно неподдържани и неплатени. Искам да помоля всички наши съграждани, които имат починали близки преди този период, да посетят администрацията на стария гробищен парк, за да може да се изясни статутът на гробните места, на които те са наследници”, заяви Асенова.

„В момента тече проверка и в процес на уточняване е техният брой. Става дума за обрасли в храсти, със заличени букви от атмосферните условия на надгробните плочи и при които е видно, че не са поддържани с години. Тъй като базата данни не е от най-добрите, ние няма как да издирим наследниците, затова е и апелът към близките тези места да се използват и гробищният парк да изглежда по друг начин”, апелира Асенова.

Срокът е да края на месец юни.

При средно между 700 и 800 починали за година в община Кюстендил, през миналата 2020 година заради Ковид пандемията броят им е скочил над 1000. Увеличават се и кремациите в Кюстендил, средно месечно се правят 5 кремации. Капацитетът пък на стария гробищен парк е 123 декара.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *