Община Кюстендил осигурява патронажна грижа за 262-ма души

262-ма души на територията на община Кюстендил са обхванати от перото „Патронажна грижа” чрез финансиране по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, съобщи на пресконференция заместник-кметът Радмила Рангелова. Основната цел е била да се подобри качеството на живот и възможностите за социално включване на хората с увреждания и възрастните хора в общината чрез осигуряване на мрежа от услуги в домашна среда.  Изграждане също и на подходящ материален и кадрови капацитет за предоставянето им чрез въвеждане на модел за патронажни грижи за възрастни хора и лица с увреждания, включително с хронични заболявания и трайни увреждания, за осигуряване на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в техните домове.

В Кюстендил  вече функционира и Център за патронажна грижа. Общата стойност на услугата  е 204 361 лв., като 173 707 лв. е финансиране от Европейския социален фонд, а останалите са национално финансиране.
“В по-голямата си част услугата се предоставя дългосрочно. Имаме потребители, които обслужваме още от 2019 година”, каза заместник-кметът. Тя посочи, че  са били купени и чанти за транспортиране на биологичен материал. “Така създадохме възможност на възрастни хора и такива с увреждания, живеещи в малки и отдалечени населени места, без транспорт до тях, да направим лабораториите по-достъпни”, каза още Радмила Рангелова.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *