Топ теми

Община Кюстендил подсилва патронажната грижа в Ковид пандемията

Община Кюстендил насочва вниманието си към дейности, свързани с патронажната грижа, обяви заместник-кметът по социалните дейности Радмила Рангелова. Средствата идват чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. 

„Дейностите са многослойни. Започнахме с патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания. Основната цел е подобряване на качеството на живот и възможностите за социално включване на хората с увреждания и възрастните хора чрез осигуряване на мрежа от мобилни, интегрирани, здравно-социални услуги в домашна среда и изграждане на подходящ капацитет за предоставянето им на територията на община Кюстендил. 392-ма души са включени в патронажната грижа. Използва се и създаденият Център за патронажна грижа /ЦПГ/. Услугите в центъра се предоставят от медицински специалисти, кинезитерапевт/рехабилитатор, психолог и социални медиатори. Те са разпределени в 8 мобилни екипа”, заяви заместник-кметът Радмила Рангелова.

Общата стойност на проекта е 450 474,56 лв., от които 382 903,38 лв. финансиране от ЕСФ, 67 571,18 лв. национално финансиране. „Потребността от такава патронажна грижа се доказа със завишения брой обхванати лица, вместо предвидените 187 ние обхванахме близо 400. Имаме много населени места, отдалечени от градския център, успяхме да  достигнем до по-голям брой лица”, посочи още Рангелова.

Тя припомни, че са закупени 4 транспортни средства, така че да се окаже качествена патронажна грижа. „Знаете, че не до всяко населено място има подходящ обществен транспорт”, допълни  Радмила Рангелова.

Патронажната грижа продължава в друга посока след допълнителни ресурси за превенция и подпомагане на възрастни в риск, или лице, или член на семейството му, поставено под карантина във връзка с Covid-19, както и самотен родител и с дете до 12 г., хора с увреждания, възрастни хора над 65 г. в невъзможност за самообслужване, лица в карантинен период и други дейности, пряко свързани с опазване здравето на лицата, които са застрашени в най-голяма степен от Covid-19. Общо   303-ма души над 18 г., включително с увреждания, са получили грижа във връзка с пандемичната ситуация.

Сред услугите са доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, вкл. лекарства, заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни услуги, транспорт от/до съответните адреси.

„Популяризираме услугите на социалните страници на страницата на община Кюстендил и чрез  денонощен телефон, на който могат да се подават сигнали и да се заявяват услуги. Идеята е, ако има лице, карантирано, то да се чувства спокойно, че ще му бъде напазарувано или да му се изпълнят някакви административни услуги”, каза още заместник-кметът Радмила Рангелова.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *