Община Перник осигурява безплатно 400 филтри за комини, ще подобрява качеството на въздуха

Община Перник е обявила обществена поръчка за доставка и монтаж на до 400 броя електростатични филтри за горивни инсталации с мощност до 50 kW на домакинства, разположени на територията на града. Това е още една стъпка в работата по подобряване качеството на въздуха. За тях поставянето на филтрите ще бъде безплатно. Финансирането се извършва от бюджета на общината. Стойността на поръчката е 1,3 млн. лв. без ДДС.

От опита на други общини у нас, които вече са направили такава инвестиция, е  установено, че филтрите спират повече от 80% от фините прахови частици, които се отделят при битовото отопление. Те се монтират на комините, като се поставя един електростатичен електрод, който създава електростатика и спира фините прахови частици. Консумацията на такъв филтър е около 30 вата, което е колкото една електрическа лампа.

Срокът за изпълнение на обществената поръчка е на три етапа до 30 ноември 2023 г., като до края на тази година е предвидено да бъдат монтирани 50 филтъра, през идната 150, а в края на периода още 200 броя. Ще бъде изготвен и регистър на домакинствата, които ползват филтрите.

           КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *