Община Сапарева баня готова да продаде 20% от дяла си за суперкомплекса на „Аква трийдмънт“ срещу 4 млн. лв. на Вл. Гордейчук, той готов да плати само за 15%, нямал повече пари

На инфарктно заседание ОбС – Сапарева баня дебатира бурно вчера писмото на милионера Владимир Гордейчук за бъдещето на инвестицията в луксозния балнеокомплекс върху 31 декара в курорта. Съветниците в крайна сметка стигнаха до консенсус общината да продаде на руснака 20% от дяла си в дружеството „Аква трийдмънт“, който е общо 25%. Решението предстои да бъде официализирано с гласуване на извънредна сесия.

На вчерашното заседание на ОбС беше обявено още, че четиримата управители на дружеството, в което Гордейчук има доминиращо участие, ще получават по 20 000 лв. месечна заплата, т.е. общо 80 000 лв.Общината обаче няма свой представител в УС.

Ако Сапарева баня продаде 20% от акциите си на Гордейчук, в хазната ще влязат над 3 млн лв., но тогава тя няма да има право на глас в дружеството.

Кметът на община Сапарева баня Калин Гелев обясни, че той е предложил на руския инвеститор да изкупи 20% от акциите на общината, но Гордейчук отказал с мотива, че няма пари. Могъл да изкупи само 15% от акциите. След дълъг дебат съветниците в крайна сметка дадоха принципно съгласие да се продадат от 15% до 20% от акциите, но да не се регистрира ново дружество, каквото е едно от предложенията на екипа на руснака.

Общинският съветник Костадин Николов, който е работил като юрисконсулт в общината, разясни заплетения бизнес казус пред „Струма”: “Имотът от над 31 дка в м. Св. Богородица, върху който ще се строи балнеокомплексът от инвеститора Вл. Гордейчук, от 2013 г. не е вече на общината. Той е част от актива на дружеството „Аква трийдмънт”. Общината влезе в дружеството с апортна вноска – имотът, който беше оценен тогава на 5 млн. лв. Общинските съветници стигнахме до консенсус да се продадат от 15% до 20% от акциите, за да може по този начин да влязат 3-4 млн. лв. в хазната. Иначе има вероятност да останем без стотинка от атрактивния имот”, каза Костадин. Николов.

Кметът Гелев изрази своята гледна точка като вносител на докладната да се разгледа писмото, изпратено до общината от руския инвеститор: “Ние от общината имаме намерение да продадем поне 20% от акциите. Инвеститорът не ни притиска. Имотът е оценен на над 5 млн. лв. и при продажба в общината ще влязат около 4 млн. лв. Ако успеем да продадем всички акции, които са 25% от дружеството, ще вземем над 5 млн.”, заяви кметът К. Гелев.

На сесията се завихри лек скандал между кмета на общината Гелев, опозиционния общински съветник Костадин Николов и директора на Горското Александър Алащинов заради гласуването да се изсекат 5000 куб.м дървесина от масивите на Горското в Сапарева баня.

Общинският съветник от ПП “Отечество” К. Николов попита къде са отишли парите от изрязаните гори в периода 2016-2018 г. “Справката сочи, че за този период са добити 49 000 куб.м дървесина, от които в общинската хазна са влезли 3 331 000 лв. От началото на тази година е добита и продадена дървесина за 580 000 лв. За какво са похарчени близо 4 млн. лв.”, попита Николов.

Ал. Алащинов заяви, че изнесените данни от Николов не са истински, на което съветникът отговори, че е използвал предоставената му справка. Шефът на Горското стопанство обясни, че се изсичат болни борови масиви.

Кметът К. Гелев отговори на Николов, че е изплащал стари задължения, оставени от предишното ръководство на общината.

На вчерашното заседание общинските съветници дадоха съгласието си три фирми с къщи за гости да използват минерална вода – това са дупнишката “Котлоремонт” на Красимир Влахов, фирма от с. Йоаким Груево, Пазарджишко, и ЛИЛ-2012 г.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *