HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Общинската Счетоводна къща в Дупница плащала телефоните на 30-ина учители и директори

Одиторите са открили фрапиращи финансови нарушения в общинската Счетоводна къща в Дупница, на която управителката Иванка Терзийска хвърли оставка, след като проверяващите влязоха в офиса и поискаха цялата документация.

Одитният доклад е готов, но от общината отказват да го осветлят, с мотива, че първо общинските съветници трябва да се запознаят с доклада и едва тогава да се коментират допуснатите нарушения.

Репортер на “Струма” се добра до някои от фактите:

След като Иванка Терзийска напусна поста, на около 30-ина души, които не са служители в Счетоводната къща, са спрени мобилните телефони заради неплатени сметки. Оказало се, че телефоните се водят на счетоводната къща и се плащат от сметката на общинското предпрятие. Първи „изпищели” директори на училища и учители, които ползвали такива телефони.

При проверката е установено, че са плащани хиляди левове за канцеларски материали, хартия, химикалки и други  принадлежности. Открити са фактури за закупена мебелировка за офиса на Счетоводната къща, но такива не били открити.

През следващата седмица общинските съветници от Икономическа комисия ще разгледат одитния доклад и ще излязат със становище дали да се търси отговорност на Терзийска чрез прокуратурата и съда за извършени финансови нарушения. Цялата информация ще се изнесе на заседание на ОбС.

Само преди една година комисия, съставена от общински съветници, извърши проверка в Счетоводната къща и излезе с доклад, че не са открити финансови нарушения. Докладът на комисията се състоеше от една машинописна страница, в която беше упоменато, че е установено леко завишаване на разходите за канцеларски материали, но управителката обещала да ги намали.

Общинското ръководство се усъмни в коректността на Ив. Терзийска след разразилия се скандал с домакинката в детската градина в дупнишкото село Бистрица, срещу която в момента тече дело за злоупотреба с 87 000 лв. от месечните такси на децата.

Както “Струма” писа, в продължение на 5 години Даниела Манева не е внасяла по сметка на общината таксите, внасяни от родителите. По това време счетоводството на детската градина се водеше от Счетоводната къща. След като злоупотребата излезе наяве, Ив. Терзийска заяви, че при нея са идвали само документи за осчетоводяване и тя не е боравила с пари. Това наложи общината да извърши проверка по всички детски градини, където бяха установени изразходвани надлимитни средства и други нередности. Тогава кметът Методи Чимев нареди всички детски градини да се обслужват финансово от общината. Още първия месец бяха спестени 100 000 лв. от разходи за счетоводни дейности, които преди това са извършвани от общинската Счетоводна къща.

На заседание на ОбС беше оповестено, че Ив. Терзийска е сключила три граждански договора за счетоводна дейност с три училища, което е противазакнно, тъй като тя е управител на дружество със същата дейност.

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *