Общинската съветничка Соня Ставрева оспори в АС решението на ОИК за отстраняването й, съдия Думбанов отказа да спре изпълнението

Общинската съветничка Соня Ставрева атакува в Административен съд решението на ОИК – Благоевград за предсрочно прекратяване на пълномощията й поради конфликт на интереси. В жалбата си тя твърди, че решението на ОИК е неправилно и незаконосъобразно, и прави особено искане да бъде спряно изпълнението му до приключване на делото. Жалбата не спира изпълнението, освен ако съдът не постанови друго, което е изключение и се прилага, ако докаже, че са налице важни причини за това.

Според съдия Димитър Думбанов в конкретния случай не са представени доказателства, от които може да се направи обоснован извод, че предварителното изпълнение на решението на ОИК би довело до причиняване на особено съществени неблагоприятни последици за Соня Ставрева. В жалбата са изложени общи твърдения за наличие на предпоставки за причиняване на значителна или трудно поправима вреда, но без конкретика, поради което съдията счита, че особеното искане е неоснователно. Определението подлежи на обжалване пред ВАС в 7-дневен срок.

Иначе първото открито заседание по жалбата е насрочено за 19 февруари в Административен съд. Както „Струма“ писа, на 12 февруари ОИК – Благоевград реши да прекрати предсрочно пълномощията на общинската съветничка от „Партия на зелените“ с 8 гласа „за“ и 4 „против“ след извършена проверка по сигнал на общинския съветник от ДСБ Калоян Ханджийски за евентуален конфликт на интереси. Повод за сигнала му, който внесе през декември миналата година, е документ за изплатени 3 фактури, всяка по 160 лв., от община Благоевград за публикуване на поздравителни адреси на дружество „МЕДИЯ ГРУП ПРЕС“ ЕООД, чийто управител е Соня Ставрева. В хода на проверката в ОИК бяха представени документи, включително и от КПКОНПИ , че срещу нея няма образувано дело, тя е подала встъпителна декларация в Комисията за конфликт на интереси към ОбС, след като е избрана за общински съветник.

След като се запозна със събраните документи по преписката срещу нея, Соня Ставрева изпрати писмен отговор с възражения, в който посочваше, че не е нарушила закона. Това е така, тъй като разпоредбата на чл. 34, ал. 5, т. 3 от ЗМСМА, която забранява на общински съветник, който притежава или управлява търговски дружества да има договори с общината, в която е избран, или пък с общински дружества, е в сила от 7 август 2020 г. Посочените три фактури са изплатени преди тази законова промяна, а именно на 29.11.2019 г., 2.03.2020 г. и 16.04.2020 г., като това са еднократни услуги, а не по договор с общината,  какъвто дружеството на Соня Ставрева не е сключвало.

Независимо от посочените възражения на общинската съветничка, мнозинството на ОИК реши, че има нарушение на ЗМСМА и взе решение да я отстрани от местния парламент. В петък /19 февруари/ казусът влиза в Административния съд.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Hoqta za struma

    Struma kenef dolen stiga ni zanimavate s taq selqnka deto e s kupeni glasove v obs
    Struma dolen kenef jalt eftin kolko vi plati taq selqnka da pishete za neq? 10lv? 20lv?
    Struma shiban eftin kenef koito pishe za selqnki izmisleni

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *