Общинските дружества в Петрич за пръв път приключват годината на печалба

В отчета на ВиК Д. Капитанов отличник сред инкасаторите със 750 лв. заплата, шефката на Медицинския център в есеистична форма топи 2-ма стиснати лекари, които не щат да си назначат медсестри, в „Обредна дейност” отчитат на 1 сватба 2 погребения

С текуща печалба от 295 000 лв. ВиК ЕООД – гр. Петрич оглави класацията за миналата година сред 4-те общински дружества в южната община. Отчетените близо 300 000 лв. звучат още по-добре на фона на 2017 г., когато то завърши със загуба от 619 000 лв.

Според отчета на управителя Ивайло Христов, който той ще представи пред общинските съветници на сесията в четвъртък, миналата година дружеството е имало приходи в размер на 2,563 млн. лв., а разходите му са били 2,268 млн. лв.

За стопените с близо 700 000 лв. разходи за една година допринася съкращаването на персонала с 16 души, след което в момента в дружеството работят 79. Икономии се правят и от заплати, макар и не на ръководния персонал, защото управителят се разписва срещу 2040 лв., гл. счетоводител Стоян Павлов е с 1225 лв., а зам. управителят Янчо Карагогов получава 1100 лв. За сметка на това щатното възнаграждение на водопроводчиците е от 510 до 610 лв., а инкасаторите получават между 500 и 590 лв., като единственият открояващ се в групата на последните е общинският съветник Димитър Капитанов, който отчита водомерите на потребителите срещу 750 лв. месечно.

При встъпването на Христов в длъжност през 2017 г. ВиК имаше задължения от 1,65 млн., сметките бяха запорирани, а ЧЕЗ беше изключило тока половин година по-рано заради натрупан дълг от 650 000 лв. ОбС разреши на управителя да тегли кредит от 1 млн. лв., той обаче взе заем само от 590 000 лв., с които плати най-неотложните задължения, в резултат на което сега дружеството връща на банката всеки месец по 16 800 лв. и  с изтичане на договора му за управление Христов се надява кредитът да е нулиран.

С 20 000 лв. печалба за 2018 г. на второ място е „Общински медицински център” ЕООД. При приходи от 263 000 лв. миналата година разходите са били 241 000 лв. По счетоводна справка управителят на центъра д-р Едита Радовска и 12-те й колеги са с много малки възнаграждения – шефката получава само 2,5 минимални за страната заплати, старшата медсестра е на 800 лв., медицинските сестри се разписват срещу 670 лв., а санитарките са с 540 лв., всеки месец обаче те си разпределят и проценти от приходите, които влизат от Здравната каса, а дори усреднена сума на реалните възнаграждения в отчета не са посочени.

За разлика от останалите управители на общински фирми, д-р Радовска е депозирала пред кмета Д. Бръчков един много емоционален отчет, свързан по-скоро с нейното персонално отношение към отделните проблеми в работата на центъра. В документа е пълно с удивителни и въпросителни знаци и открити хвалби като „Общо взето дейността, която се извършва в ОМЦ, с всяка изминала година се увеличава по обем и качество. За това не са нужни думи, а договорите и преводите, които получаваме всеки месец от РЗОК, говорят за това”. Или пък :„Работещите в ОМЦ не са безупречни, но грешките са много малки, а някъде липсват такива”.

Специално внимание Радовска е отделила на работата на регистратурата, на която е посветила кратко есе, в което тя фигурира като „една голяма артерия – дава информация не само за работещите в ОМЦ по време и място, но и на всички останали специалисти от доболничната помощ”. В същия стил има и дълго изложение за работата на дежурния кабинет, без да е ясно защо точно е сложила акцента върху него.

Управителката не е спестила и критиката – според нея сериозен проблем са двама от колегите й, които не искат да си назначат медицинска сестра. „На тези лекари не им прави чест и те получават мъмрене всеки месец от мен”, ожалила се е управителката. Голямата й мъка са и заявленията за работа, които постъпили при нея от ендокринолог, гинеколог, специалист по трудова медицина и пулмолог, но тя ги оставила без движение, понеже центърът не разполага с повече кабинети.

 „Когато желание има от страна на работещите в ОМЦ и разбирателство от ваша, успехите не закъсняват”, оптимистично е приключила годишния си отчет Е. Радовска.

„Обредна дейност” ЕООДе завършила 2018 г. с печалба от 3000 лв. – двойно по-малко, отколкото имаше през 2017 г. Приходите на дружеството са 264 000 лв., а разходите – 261 000 лв. „Обредна дейност” е на пълна икономическа самоиздръжка – приходите му са от продажби на стоки и услуги за гражданите и поддръжката на немското военно гробище съгласно договор с НС. През 2018 г. то е организирало 191 сватби и 257 от общо 344-те погребения, извършени в гробищния парк. В актива му са и още 261 погребения в малките населени места, което показва, че приходите се формират главно от погребенията. В тази посока са и инвестициите – „Обредна дейност” е купила миналата година хладилна камера за 3-ма покойници и кухненска печка за Дома на покойника.

Счетоводната печалба от 2813 лв. управителят Мария Кусимитрева предлага да бъде инвестирана във видеонаблюдение, въпреки че работещите в дружеството 8 души са доста зле платени – средното месечно възнаграждение е 586,50 лв., без заплатата на управителката, която явно е значително по-висока.

Най-скромна е печалбата на „Озеленяване Петрич” ЕООД, което приключва годината с511 лв. на плюс при общ приход от 367 000 лв.

35-членният състав, ръководен от Стоил Топалов, се разписва в широкия диапазон от 560 лв. /заплатата на озеленителите/ през 980 лв. /експерт организация на труда, до 1530 лв. за Топалов. Общинското дружество, което има собствен разсадник, си е поставило задача още тази година да излезе от общината и да възстанови предишните си контакти с клиенти от Благоевград, Струмяни и Сандански, които да зарежда с разсад, с надеждата да не бъде вече на опашката по печалби.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *