Общинските съветници в Благоевград вдигнаха заплатите на селските кметове, повечето ще получават тавана от 1100 лв. заради регистрираните македонци

Хирургът д-р Владимир Таковски депозира оставката си като председател и член на Здравната комисия при Общински съвет – Благоевград. Д-р Таковски, който е единственият лекар в местния парламент, ако не броим стоматолога Цветозар Балабанов от ПП „Партия на зелените“, съобщи решението си вчера на сесията на ОбС – Благоевград. Той не даде никакъв шанс решението му да бъде подложено от колегите му на дискусии, тъй като обяви, че то е окончателно.

Причина за оттеглянето на д-р Таковски е призивът на Валери Смиленов някой да поеме отговорност за проведените няколко извънредни заседания на местния парламент по казуса с шефския пост на онкоболницата.

Заради подадена оставка от д-р Г. Георгиев в началото на март се наложи Здравната комисия спешно да търси кандидат за мястото му, но буквално часове преди да бъде вписан в Търговския регистър, д-р Р. Кондев се оттегли с обяснението, че не го освобождават от настоящата му месторабота. Ситуацията наложи спешно свикване на извънредни сесии и В. Смиленов изригна в опит да търси виновен.

„Смятах, че си гледаме работата, но според него не сме го направили, затова овакантявам мястото и сега той може да го заеме“, каза по адрес на Смиленов д-р Таковски.

Предложение за вдигане на заплатите на кметовете в община Благоевград стана повод лидерът на ЕКИП Владимир Елезов да опита да натрупа дивиденти пред селските управници като член на Комисията за развитие на селските райони, земеделие и горско стопанство. Той  заяви, че заради ниските заплати  на селските кметове трудно за постовете ще се привлекат кандидати освен пенсионери  на предстоящите избори.

„Кметовете на малките села имат много разходи, тъй като обикалят махалите, които често са отдалечени, затова, ако има средства, да увеличим заплатите им, а ако е възможно, да отпуснем и по 1000 лв. за съборите им“, предложи Елезов. 

Кметът Камбитов бе категоричен, че при 10% държавно увеличение на заплатите на управниците по селата в община Благоевград, заложеният скок е с 15,8%, заради което над отпуснатите от държавата 357 000 лв. за кметски възнаграждения от общинската хазна се добавят още 30 000 лв.

„Направихме и диференциране при разпределяне на парите за транспорт, тъй като на всички е ясно, че обикалят по махалите с личните си коли. В многолюдните села предстои да открием щатове за технически сътрудници по искане на кметовете и наместниците“, заяви градоначалникът.

Опозиционерът в местния парламент Андон Тодоров се включи в темата със забележка на място: „Браво! Това е предизборна кампания и прехвърляне на топката. Това се казва театър! Къде бяхте 4 г., по селата цари разруха, в Бело поле два мандата чакат обещан обходен път за тежките коли, които минават през селото, а Вие чак сега се сещате за тях. За срам сте с тези постановки!“, емоционален бе лидерът на ПП „Партия на зелените“ в ОбС.

До гласуване на идеята за финансиране на селските събори не се стигна и с 34 гласа „за” и 5 „въздържал се” съветниците одобриха новите заплати на кметовете в общината. Така основната заплата на кмета на Благоевград става 2700 лв., кметовете на села с над 1000 жители ще получават по 1100 лв., за управление на кметство от 501 до 1000 души население заплатата е 900 лв., а до 500 жители – 850 лв. Така благодарение на регистрираните по селата македонци кметовете на повечето благоевградски села влизат в най-горната граница с най-високо възнаграждение.

Искане на кметската администрация за подготовка на проектно предложение за финансиране по ОП „Региони в растеж“ за строителство на пешеходен подлез към кв. „Грамада” стана повод опозицията да предизвика дебати заради фиксиран ангажимент на ОбС да осигури средства малко над 4 млн. лв.

Зам. кметът по евроинтеграцията Зорница Кралева обясни подробно, че процедурата при всички проекти е една и съща и парите се превеждат при финализирането им, но дискусията „изяде“ около половин час работно време и накрая мнозинството прие искането в първоначалния му вид.

Прието бе и дарение от 20 000 лв. от евродепутата Андрей Новаков за изграждане на детска площадка, която ще е край алеята към парк Бачиново над заведенията „Дива“ и „Шанс“.

Лидерът на групата на ГЕРБ Й. Миленков отбеляза, че такова нещо за първи път се прави за Благоевград, а Андон Тодоров го „приземи” с добавката „Така се прави преди избори!“.

Съветниците дадоха картбланш на кмета да сключи договори с фирми за разделно събиране на текстил и стари дрехи, коментираха и поддържането на зелената система, обсъдиха възможно ли е да се забрани влизането на коне и каруци в Бачиново и сватбите по поляните, след които паркът прилича повече на сметище, отколкото на зона за отдих.

Предмет на сериозен дебат за поредна година стана  предстоящото заседание на общото събрание на Асоциацията по ВиК, за което местният парламент трябваше да упълномощи представител и да го инструктира как да гласува. Червената съветничка Гергана Янчева поиска отчет за изпълнената инвестиционна програма на ВиК в Благоевград за миналата година и настоя за подробна справка за 2019 г. Коментираха се варианти по темата да се свика извънредна сесия, но накрая болшинството се обедини около решението да се върне за ново разглеждане в комисия и да се коментира повторно на 22 април, ден преди самото заседание.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *