Общинските съветници в Дупница с двойни заплати от Нова година

Новите общински съветници в Дупница ще получават двойно по-високи заплати от началото на следващата година. На пресконференция вчера председателят на ОбС в Дупница Костадин Костадинов заяви, че на предстоящото заседание на ОбС ще се гласуват новите заплати на местните парламентаристи.

На председателски съвет е решено заплатата на местните парламентаристи да скочи от 25% от брутната средна заплата на администрацията в общината на 30%. Всеки общински съветник ще получава още 30% за участие в комисии.

Средната брутна месечна заплата в момента в Общинска администрация в Дупница е 790 лв., това означава, че заплата на общинските съветници ще е в рамките на 500 лв. До момента те се разписваха на около 250 лв. месечно.

От партия “Глас народен” обявиха, че ще даряват заплатите си за благотворителност. Георги Градевски, който е част от тази група съветници, заяви: “Не желаем да афишираме какво ще правим със заплатите… Ние ще ги получаваме, но ще ги даряваме на наши съграждани в нужда”.

„И в предишния мандат един общински съветник се хвалеше, че дарява заплатата си на болно дете, но след като направих проверка, се установи, че не е дал нито стотинка”, заяви К. Костадинов по повод изявлението на колегата си Градевски, но не пожела да назове името на местния парламентарист.

„Заплатата на служителите в общината е ниска и затова напускат кадърни хора. Трябва да се увеличат месечните им възнаграждения. Държавата спуска таван на заплатите на администрацията, за да се увеличат, трябва общината да додава пари за по-високи заплати. За сравнение, заплатата на кмета на Бобошево Крум Маринов от няколко години е 2200 лв. Средната брутна заплата на администрацията там е около 900 лв., а обслужват малка община. Хората в Общинската администрация в Дупница получават колкото една чистачка”, заяви К. Костадинов.

Според него е необходим и нов подход при разпределянето на парите за културни и спортни прояви. Според разработения от него метод всяка организация, спортна или културна, трябва да кандидатства с проект през общината. „Ако бъде одобрен, мероприятието ще се случи”, заяви Костадинов и допълни: “Вече по нова система ще се раздават пари от общината за културни и спортни прояви. Няма да се финансират прояви, които не носят нищо за общината. Визирам реклама на Дупница, спортни постижения… Няма да се раздават пари на клубове, без след това да се търси отговорност за какво са изхарчени парите и има ли смисъл от изразходване на общински средства”, категоричен бе Костадин Костадинов.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *