Общинските съветници в Симитли след 4 г. работа без възнаграждения обмислят да им се плащат поне транспортните разходи

Общинските съветници от Симитли, които през изминалия мандат работиха безплатно „на ползу роду“, и занапред няма да получават възнаграждения за труда си. Но се обмисля възможността да получават средства за покриване на транспортните им разходи, обясни председателят на ОбС – Симитли Владимир Христов, който единствен получава по договор за трудово-правно отношение. Към момента е проведено едно работно заседание след тържествената сесия, на което са определени общинските комисии и техният състав.

Припомняме, че Общинският съвет в Симитли е сред първите в страната, където съветниците се отказаха от полагащите им се пари. Съгласно Закона за местно самоуправление и местна администрация общинският съветник получава възнаграждение за участието си в заседанията на Общинския съвет и на неговите комисии. Размерът се определя с решение на ОбС, прието с мнозинство – повече от половината съветници, като за един месец не може да бъде повече от 70% от  средната брутна заплата в Общинската администрация.

Примерът на съветниците безсребърници от Симитли  допадна на общинския съветник от БСП в община Кочериново Йордан Татарски, който възнамерява да го прокара и при тях. „Тъй като община Кочериново е в процес на финансово оздравяване, нашата група от „БСП за България“ ще внесем предложение до ОбС за промяна на правилника за работа на общинските съветници относно това да не получаваме възнаграждения, тъй като никой от нас не е безработен и всички сме икономически активни. Ако все пак 7-те общински съветници от ГЕРБ, които са мнозинство, го отхвърлят, тогава 4-мата съветници от БСП ще внасяме парите в дарителски фонд“, обясни Йордан Татарски.

Той допълни, че на председателя на ОбС – Кочериново Елена Бозовайска е било определено месечно възнаграждение до 42% от заплатата на кмета, което ще получава за 4-часов работен ден. В същото време тя е на постоянен трудов договор в Агенцията за закрила на детето.

„По закон председателят на ОбС взима до 90% от размера на кметската заплата, в община Кочериново е решено месечното възнаграждение да е до 85% при пълен работен ден. Тъй като ще бъде на 4 часа, ще получава до 42%. Чудя се как г-жа Бозовайска ще смогне да работи по 12 часа – 8 ч. в социалната служба и 4 ч. в Общинския съвет, което означава, че тя ще бъде до 21 ч. в общината”, коментира Йордан Татарски.

Той живее и работи в столицата като съветник на лидера на БСП Корнелия Нинова в партийната централа на „Позитано” 20, а в миналото беше началник на политическия кабинет на бившия министър на МРРБ Росен Плевнелиев и областен управител на Кюстендил в служебното правителство на проф. Огнян Герджиков.

„Няма да ми е трудно да съвместявам и двете си задължения. Аз съм на 4 часа в Общински съвет – Кочериново, като 2 часа ще бъда сутрин от 7 до 9 ч. и 2 часа привечер – от 17 до 19 ч.”, поясни председателят на ОбС – Кочериново Елена Бозавайска.

Въпросът за възнаграждението на общинските съветници тепърва ще се обсъжда, засега не фигурира в дневния ред на насрочената за 6 декември сесия.

Към момента не са обсъждани месечните възнаграждения на съветниците и в община Кресна. На първата работна сесия след тържествената клетва са избрани само комисиите, сред които и такава за промени в правилника за работа на Общинския съвет, които касаят някои остарели норми, които трябва да се актуализират, обясни кметът Николай Георгиев.

В предишния местен парламент по тяхно решение съветниците получаваха месечно възнаграждение до 50% от средната работна заплата на администрацията.  Дали това ще остане валидно и в сегашния местен парламент, вероятно ще стане ясно на следващата сесия, която е насрочена за 20 декември. Възнаграждението на председателя на ОбС – Кресна Мая Божинова е до 70% от кметската заплата при пълен работен ден.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *