ОБЩИНСКИЯТ КРИЗИСЕН ЩАБ РЕШИ! Отделение в Тубдиспансера в Благоевград става буферна зона за болни от коронавирус

Повишаването на броя на заразените с коронавирус, готовността на болниците за приема на пациентите, както и самата организация, която да осигури лечението им, без да застраши нормалното функциониране на здравната система, доведе до спешно събиране на Областния кризисен щаб в Благоевградска област и на общинския кризисен щаб. Заседанието при областния управител Бисер Михайлов се проведе предиобед, а при кмета Румен Томов – следобед.

При увеличен брой на заразени с коронавирус и запълване капацитета на всички инфекциозни отделения в Благоевградска област, всички болни с доказан Covid-19 да се насочат към вътрешните отделения на здравните заведения при спазване на всички противоепидемични мерки и с необходимия медицински персонал. Предложението бе направено от директора на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов на заседанието на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса.

Шефът на РЗИ представи информация относно интензивните легла в областта. Към 1 юли те са 58, като от тях са заети 21 (36%), свободни 37; вътрешни легла 192, от тях 84 заети и 108 свободни; инфекциозни легла 65, от тях 17 са заети, 48 са свободни; пневмо-фтизиатрични легла – общо 35, от тях заети 13, свободни 22.

Прието бе и предложението на директора на ЦСМП – Благоевград  д-р Красимир Михайлов да има подготовка и стиковане между изпращащи и приемащи здравни заведения на пациенти с Covid-19, като между здравните заведения предварително се е състоял разговор за това. Този въпрос бе разискван и на заседанието на Общинския кризисен щаб при кмета Румен Томов.

„След като чухме всички участници в щаба, се взе решение при увеличение броя на заразените, които се нуждаят от хоспитализация, като буферна зона да се ползва една от сградите на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания “, каза кметът Румен Томов.

Както „Струма” писа, една от сградите в бившия Тубдиспансер бе ремонтирана преди 3 месеца и обособена като изолатор със самостоятелен корпус и отделен вход. Отделението, което бе замислено като преходно, е с капацитет от 15 легла, на които бе монтирана и кислородна апаратура за среднотежки случаи.

„Инфекциозно отделение на МБАЛ – Благоевград е запълнено. Реанимацията също. Преместихме един пациент в реанимация и веднага приехме друг на негово място в инфекциозно отделение. Имаме ресурс да се справим при завишаване на болните от Ковид-19, като може да разкрием още отделения, било в УНГ или други. Нито един пациент няма да остане необгрижен, няма нужда от паника“, заяви директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев.

„Обсъдихме  организацията и координацията между здравните заведения. Прие се отделението в Тубдиспансера да стане предприемно, както и във всяка една болница да се разкрие ново отделение за пациенти с коронавирус”, добави управителят на онкоболниицата д-р Георги Георгиев. 

„Сградата на Тубдиспансера за разкриване на предприемно отделение е най-подходящата”, заяви и началникът на вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград д-р Румен Кондев. Той обаче изрази категорично несъгласие с решението на Областния кризисен щаб във вътрешно отделение да се настаняват лица с коронавирус. „Ние сме терепавтичен блок на три етажа. Ползваме един и същи асансьор с кардиология и гастроентерология. Нямаме отделни входове. Идеята да се настаняват заразно болни с Ковид-19 във вътрешно отделение не е добра. В момента имам 14 пациенти на лечение, сега ми предстои да приема болен с пневмония. Правим предварително PCR тестове, вчера пристигнаха 3 проби на пациенти, които за радост са отрицателни“, добави д-р Румен Кондев.

В понеделник в отделението на Тубдиспансера ще бъде направена работна среща на управителите на болниците с участието на кмета, чиято цел е да се видят условията и да се стикова работата между лечебните заведения.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *