Общинският съветник Андон Тодоров: Кръг от свързани лица и фирми прикриват луксозен имот в кв. „Бояна” на кмета Камбитов /ВИДЕО/

В луксозна къща в баровския софийски квартал „Бояна” живее кметът на Благоевград Атанас Камбитов. По документи тя е собственост на фирма, която преди няколко месеца купил само за 5000 лв. разложки автобояджия. Снимки с дрон разкриха, че управникът на Благоевград се шири в дизайнерски имот с 5 спални, камини, климатици и парно, с джакузи и сауна, с покрито барбекю и винарна, с поддържана градина и два гаража, в единия от които крие чисто нов джип. Интересно е, че той няма регистрация, че живее в София, въпреки че този факт е известен на всички.

Кръг от свързани лица и фирми прикриват истинския собственик на луксозния имот в „Бояна”, на който Камбитов се наслаждава от известно време. Къщата е на три нива и е с площ от 309 кв.м, като има и 845 кв.м двор. В края на 2015 г. била обявена от кредитор за продажба за 470 000 евро. През юли 2016 г. имотът е купен от софийската фирма „Флора креатив“ ЕООД, чийто собственик по това време е Величка Магурева, съпруга на близкия приятел на кмета Камбитов – Велимир Магурев.

Получих изключително любопитна информация, че благоевградската фирма „Метал инвест 2016“, собственост на „дясната ръка“ на кмета Камбитов – Ивайло Благов, има договор от същия период с „Флора креатив“, по който всеки месец превеждал на Магурева по 1000 лв. без ДДС.

На 22 октомври миналата година съпругата на В. Магурев изненадващо продава фирмата си „Флора креатив“ на разложкия автобояджия Петър Кузманов. Човекът явно удря джакпота в живота си, защото за смешната сума от 5000 лв. се сдобива не само с фирма, но и с луксозния имот в „Бояна”, който се оценява на близо 1 милион лв. Разследване установи, че 51-годишният мъж живее повече от скромно. Пред медии вчера Петър Кузманов сам признава, че живее със семейството си в къщата на родителите си и трудно свързват двата края. Дъщеря му е омъжена, а синът му е студент в Благоевград. Човекът не крие, че животът му не е станал по-охолен от миналата година, но въпросите как и защо е купил фирмата „Флора креатив“ видимо го притесниха. Явно знаеше, че фирмата притежава луксозен имот в „Бояна”, но през цялото време той прави опити да се измъкне от въпросите, като прехвърля отговорноститe на счетоводителите. „Давам я под наем“, обяснява за къщата в Бояна автобояджията от Разлог, а на въпрос кой му плаща всеки месец наема, посочва името на Иво Благов от Благоевград. Петър Кузманов не казва кой му е наемател и какъв е размерът на наема, който получава, като се оправдава, че с това се занимавали счетоводителите. Това потвърждава хипотезата ми, че става дума за наемни отношения между „Флора креатив“ и „Метал инвест 2016”, сключени още през 2016 г. след купуването на имота в кв. „Бояна”, които продължават да се изпълняват, без да се прекъсват и след т.нар. продажба на „Флора креатив“. Усилват се и съмненията, че Кузманов е подставено лице, защото кой собственик на фирма няма да знае колко наем получава от свой имот?! Ще припомня само, че Ивайло Благов и Атанас Камбитов са пряко свързани чрез кметската фирма „Старт 2015“, в която са съответно управител и собственик.

За благоевградчани ще е изключително любопитно да разберат как кметът Камбитов живее в баровската къща в „Бояна” и дали изобщо плаща наем, или разчита на добрината и благоволението на приятели. Как си плаща сметките за ток, вода, интернет, а и пътните до Благоевград и обратно всеки работен ден, като при заплата от 2200 лв. преди увеличението с 20% от началото на тази година той чисто получаваше едва около 800 лв., тъй като останалата част се запорира от съдия-изпълнител заради неизплатени кредити от времето преди да яхне кметския стол. Благоевградчани ще са щастливи кметът да разкрие челния си опит как с остатъка само от едната заплата успява да плаща своите харчове, издръжки на децата си, да се храни и да се облича, дали разчита на финансова подкрепа от приятели, или припечелва достатъчно странично от фирмите, на които е собственик?!

Подавам втори сигнал до главния прокурор, до ДАНС и до Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси в парламента с искане за незабавни проверки на посочените от мен свързаности на фирми и хора със съмнения за пране на пари. Отново настоявам кметът Камбитов да бъде отстранен от поста до изясняване на връзките между него и фирмите на приятеля му Велимир Магурев и членове на семейството му. Да се проверят обществените поръчки, спечелени от тези фирми, и участието на свързани лица в офшорни фирми със съмнителни сделки, свързани с името на Ат. Камбитов и близки до него хора. Настоявам при доказване на връзки да се отнеме имуществото на кмета Камбитов в полза на държавата.

АНДОН ТОДОРОВ,

общински съветник от ПП „Партия на зелените”

ПОЗИЦИЯ

Това е поредният балон на лицето Тодоров, който, както всички други, ще се спука, преди да се надуе. Този човек е патологичен лъжец. Това е поредната откровена, нагла и безпардонна лъжа, която ще бъде доказана в съда и съм сигурен, че ще понесе наказателна отговорност. Всякакви манипулации и внушения са лъжа и плод на болните политически амбиции на лицето Тодоров. Нямам нищо общо със собствеността на този имот и тази къща, това е нещо, което всеки среднограмотен човек може да провери в имотния регистър. За сведение на въпросното лице съм собственик на къща в София, кв. „Витоша”, закупена през 2005 година със законно установени средства, декларирана надлежно с всички законоизискуеми документи от времето, в което бях работодател на над 500 човека. А той и братята му се занимаваха с дела, по-различни от нормалния бизнес. Но както казва народът: „На лъжата, краката са къси“.

АТАНАС КАМБИТОВ

кмет на община Благоевград

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. бай Хой

    Айде Боко, прибирай си и провинциалните вересии, че покрай лакомията им и ти ще изгърмиш! Фин. министъра си, дето живее “без наем” у къщата на кума си, го пазиш, ама Камбата не ти знае спатиите…

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *