Общинският съветник А. Тодоров: Новият благодетел на ОФК „Пирин“ иска контролния пакет, кметът Ат. Камбитов да каже крие ли се нещо около сделката?

Новият благодетел на закъсалия ОФК „Пирин“ /Бл/ „Емирейтс Уелт” ЕАД ще поиска от общината да придобие контролния пакет от акции, изненадващата новина съобщи вчера лицето на новите спонсори Ива Дацева-Уорън пред местен електронен сайт. И тук възниква основателният въпрос, който задавам в качеството си на общински съветник: Защо Дацева-Уорън не обяви това намерение на заседанието на ОбС – Благоевград, на което тя поиска думата, но само се похвали, че ще подсигурят отличeн бюджет за орлетата?

В момента клубът е 100% общински, което означава, че собственост на общината са лицензът, марката, футболистите, обвързани с договори, клубният автобус и пр. Към това трябва да се прибави и гласуваният през януари бюджет на клуба в размер на 500 000 лв. с опция за увеличение след юни. Спортната база, която ОФК „Пирин“ ползва – стадион „Христо Ботев“, двете затревени игрища в Рилци, както и новият стадион, изграден с над 400 000 лв. по европроект в с. Падеш, са собственост на общинската фирма „Спортни имоти“, но съветниците са в неведение дали новият спонсор ще предяви претенции и към базите, които имат пряко отношение към подготовката на отбора.

Преди няколко години самият кмет Атанас Камбитов обяви и амбициозен план за изграждане на хотел и спортноподготвителен център на мястото на съборената южна трибуна на стадион „Христо Ботев“, досега това все още не е станало, но освободеният терен е сред атрактивните за строителство в Благоевград и сам по себе си добавя стойност към активите на дружеството. Т.е. ясно е с какво влиза община Благоевград в съдружие с „Емирейтс Уелт” ЕАД. Но не е ясно какво точно стои отсреща. Засега всичко е в сферата на светлото бъдеще и на обещанията. А придобиването на  контролен пакет означава 50% плюс 1от акциите, т.е. общината няма да има блокираща квота и доминираща роля при управлението и вземането на решенията ще имат „Емирейтс Уелт” ЕАД. Затова ще настоявам кметът да каже при какви параметри е сключен договорът? Как така едно общинско дружество, за което отговаря ОбС, влиза в договор, за който съветниците нищо не знаят вече почти месец след сключването му? Срещу какво общината ще даде контролния пакет на спонсора? Какви пари ще налеят спонсорите в общинския отбор и какво ще получат срещу това? На сесията бе обявено, че е ремонтиран автобусът, че са купени екипи, че ще се купува микробус и се обещава разплащане с бивши футболисти. Всъщност за колко пари става дума? Притеснителни са и финансовите резултати на дружеството, за което някой също трябва да даде отчет пред съветниците. За 2016 година печалбата е била 5000 лв., а за 2017 – 41 000 лв.!

Притеснително е и бързането при тази сделка, и то месеци преди новите местни избори, когато може да имаме нов кмет, с нова визия за развитието на клуба! Изглежда малко странно и друго обстоятелство – Ива Дацева-Уорън признава, че е само представител на фирмата инвестиционен посредник, а излиза на преден план в сделката. Крие ли някой нещо около сделката с ОФК „Пирин“? Питам, защото съм притеснен от многото неизвестни и от факта, че съветниците ни държат в неведение за случващото се около общинското дружество. А „Пирин“ неведнъж е ставал жертва на „спасители“, които после са го зарязвали, примери много – Чомбе, АКБ „Форест”, Наков, Г15…

АНДОН ТОДОРОВ,

общински съветник и лидер на ПП „Партия на зелените“

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *