Общинският съветник Калоян Ханджийски спечели делото за 1 лв., което заведе срещу него бившият кмет Ат. Камбитов, чака развръзка и по казуса в Страсбург

Общинският съветник Калоян Ханджийски спечели в Районен съд делото, което заведе срещу него екскметът на Благоевград Атанас Камбитов за твърдения, че при изграждането на регионалното депо се извършват закононарушения. Бившият кмет претендираше за неимуществените вреди, които претърпял в резултат на публичните изявления на общинския съветник по време на почивката на сесията на 27 юли 2018 г. Искът на Камбитов бе за 4 лв. обезщетение. Думите, от които кметът се засегнал, били: „До нас вчера достигна сигнал, в който ясно се показва нарушение на кмета Камбитов по отношение на проекта за сметището на Бучино. Там има ясни закононарушения, които ще предам на прокуратурата. Те визират това, че се финансира проектът с пари за транспорт, тоест няма нищо общо с програмата, която не се изпълнява по предписание. Не се извозва, напротив зарива се… Извършват се криминални действия, което за жалост ще окаже влияние на хората. Имитира се извозване, което не се случва на практика”.

В хода на гражданския процес бяха изслушани свидетели, сред които и служители на общината. Сред тях беше и  главният еколог Диана Стефанова, която беше разпитана два пъти и заяви, че на сметището в с. Бучино не се депонират отпадъци след забраната на РИОСВ . С решение на Министерски съвет бяха определени квоти, според които от януари 2018 г. до в месец май боклукът на Благоевград се извозваше в депото на Сандански, а до септември – в депото на Разлог. После общината възложи на общинската фирма „Биострой“ да сключи договор със софийска рецикилираща компания, която извозва боклука в Костинброд, като преди това използва площадка за сепариране в село Зелен дол. На въпроса как се извършва текущият контрол в депото, Д. Стефанова заяви, че тя ходи поне два пъти седмично, но в никакъв случай не е незаменима, тъй като с това е ангажиран и зам. кметът по строителството.

„Дори да съм в отпуск, след като се върна, мога да направя справка от кантарните бележки, които са ежедневни за извозване на боклука. Годишно се извозват около 30 000 т боклуци“, уточни  гл. еколог. Управителят на общинската фирма по чистотата „Биострой“ Васил Бачев, който също бе изслушан като свидетел, заяви, че на депото в с. Бучино никога не е имало кантар, а отчитането на отпадъците ставало съобразно тонажа на боклукчийските коли.

От своя страна, Калоян Ханджийски, който е лидер на ДСБ в Благоевград, заяви, че изявлението му не било  самоцелно, а  бил упълномощен от партийното ръководство да изрази позиция за депото, предвид множеството просрочени срокове. След анализа на събраните по делото доказателства съдия Емилия Дончева реши, че изявленията на общинския съветник не са били насочени пряко към кмета Атанас Камбитов, за да бъде уязвен. „Длъжностните лица, подобно на политиците, при изпълнение на служебните си задължения подлежат на критика в по-широки граници от обикновените граждани. Такива са изискванията на плурализма, толерантността и широтата на възгледите за съществуването на демократично общество, в което свободата на изразяване е едно от условията.
Във всички случаи следва да има баланс между свободата на изразяване и накърняване на репутацията на другите, съгласно конституционните права на гражданите. Съдът счита, че във въпросното изказване този баланс не е нарушен”, са част от мотивите на съдия Дончева. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Окръжен съд.

Пред репортер на „Струма“ Калоян Ханджийски, който сам се защитава на делото, заяви: „Винаги съм вярвал, че има достойни, принципни и безпристрастни съдии. За пореден път доказах, че когато човек се бори, истината възтържествува. Това е четвъртото дело, което печеля срещу бившия кмет Атанас Камбитов. Две бяха за глоби във връзка с плакати за парламентарни и европейски избори, а третото за договора с Лафка във ВАС”.

Калоян Ханджийски добави, че има развитие и по делото, което заведе срещу държавата в Европейския съд по правата на човека в Страсбург за глобата от 100 лв. за дребно хулиганство заради това, че преди 6 години маскира паметника на Димитър Благоев като Дядо Мраз. „Адвокатът ми Михаил Екимджиев ме уведоми, че съдът в Страсбург предлага на правителството да потърси споразумение. Надявам се, след една година да има решение, което да е в моя полза и да бъда оневинен, а правото ми на демокрация защитено. За мен това е важно, за да няма в бъдеще такива дела, на базата на укази от 1963 г.”, добави Калоян Ханджийски. В случай че спечели делото в Страсбург, той е обещал, че ще дари парите от обезщетението на Дом майка и дете.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Атанас Камбитов

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *