Общинският съветник К. Костадинов подложи на унищожителна критика читалищните секретари с обвинение, че получават заплати, без да работят

Читалищните секретари в община Дупница бяха подложени на кръстосан разпит на заседание на икономическа комисия към ОбС от председателя на комисията Костадин Костадинов. Част от тях бяха подложени на унищожителна критика, че получават заплата, без да извършват някаква дейност. Като критерии за работата на читалищата К. Костадинов приема членската маса в тях и членския внос, който са събрали секретарите.
На заседанието на икономическа комисия присъстваха общинските съветници Костадин Костадинов, Станислав Павлов, Даниела Симова, д-р Пламен Соколов и Йордан Димитров, но въпросите към секретарите задаваше само К. Костадинов. На моменти обстановката бе толкова напрегната, че част от членовете на комисията се чувстваха доста неловко. Станислав Павлов дори бе готов да напусне заседанието, но остана.
Подложената на унищожителна критика председателка на читалищното настоятелство в с. Баланово Маргарита Габевска на обвинението, че в читалището няма никаква дейност, се обърна към К. Костадинов с думите: “То държава няма, ти искаш читалищата да работят пълноценно. Като няма пари, с какво да се правят мероприятия””. В отчета за дейността на читалището са описани само чествания на рождени дни на жители на селото месец по месец, друга дейност няма.
Александра Йорданова, секретар на читалище в кв. “Горна махала”, беше атакувана за липсата на членове на читалището и на членски внос. Тя се оправда, че читалището е в ромски квартал и не може да събере по 1 лв. членски внос от хората, но правела мероприятия и работи и с училището в квартала.
По време на заседанието бяха изнесени фрапиращи данни за условията, при които работят читалищните секретари.
Читалищният секретар на с. Червен брег Сузана Рибарска, която беше упрекната, че няма достатъчно инициативи, заяви пред комисията: “Инициативи има, но няма къде да се осъществят. Нямаме база. Мероприятията досега ги организирахме в селското барче, но вече и то е затворено и няма къде. Яйца за Великден боядисваме в черковния двор. Лесно е да се критикува, но вижте при какви условия работим. Докато не беше затворено училището, ползвахме неговата база”, заяви С. Рибарска.
Колежката й Катя Барамова от съседното с. Крайници се оплака, че детските състави се разпадат, защото няма тоалетна в читалището. “За да ги накарам да идват на репетиции, ги водя на пица, купувам им сладолед с мои пари. Каква дейност да извършвам, като сметката ни е запорирана, тъй като читалището няма председател””, попита К. Барамова.
Общинската съветничка Д. Симова се опита да успокои обстановката с думите: “Знаем, че повече от описаните в отчетите мероприятия не са проведени, но какво ще ги мъчим като на разпит. Дайте да гласуваме”. К. Костадинов обаче бе категоричен, че за читалищата в общината са отпуснати около 600 000 лв. за дейност и трябва да се знае за какво се харчат тези пари.
Както “Струма” писа, в с. Крайници населението е разделено на две – едните застават зад К. Барамова да е председател на читалището, други я упрекват в грубо отношение към самодейците и че тя е причината да се разпадат групите. 
Впечатление направи, че нито един въпрос не беше зададен на представителя на най-голямото читалище в община Дупница – “Зора”, което получава най-висока държавна субсидия от 180 000 лв. годишно. Председател на читалището е зам. председателят на ОбС – Дупница и член на групата на К. Костадинов в местния парламент Йонко Гергов. Това читалище бе сред малкото, чиито отчети бяха приети без разисквания.
В отчетите на читалищните секретари единствените мероприятия са, че децата са закичили с мартеница кмета на селото, честване празника на любовта и виното в селското барче, честване на рождени дни, екскурзии до Рупите…
ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *