Общинският съветник от ВМРО К. Стойков атакува в прокуратурата поръчката за саниране на полицията и пожарната в Петрич

Окръжна прокуратура – Благоевград да провери има ли закононарушения в обществената поръчка, с която община Петрич възложи на варненската фирма „Бг Ленд Ко“ ЕООД санирането на сградата на полицията и пожарната, поиска петричкият общински съветник от ВМРО Кирил Стойков. Жалбата му в държавното обвинение е след публикация във в. „Струма“, в която вестникът обстойно проследи собствеността на фирмата-победител и любопитни детайли в офертата й, с която спечели поръчката. Проучването ни тогава установи, че фирмата е регистрирана на името на благоевградчанина Велимир Магурев, собственик на първата заложна къща в областния център на Пиринско, подсъдим по 3 дела за измама с имоти и бивш клиент на настоящия зам. кмет на Петрич адвокат Илко Стоянов. Натъкнахме се и на любопитната препоръка, която „Бг Ленд Ко“ беше приложила към офертата си като уверение, че работи качествено – препоръката бе от фирма „Агро резерв“ ООД, която също е собственост на Велимир Магурев.

Заради връзката на строителя със заместник-кмета Ил. Стоянов съветниците от ВМРО поискаха писмен отговор от кмета Димитър Бръчков няма ли в случая конфликт на интереси, но отговорът от администрацията бе отрицателен – конфликт щяло да има, ако Стоянов е бил член на тръжната комисия.

Според жалбата на Стойков до прокуратурата фирма  „Бг Ленд Ко“ не отговаря на едно от основните условия – да е изпълнила поне един обект през последните 5 г. със сходна площ /равна или по-голяма от сградите на пожарната и полицията/, на който да е изпълнила топлоизолация, подмяна на фасадната дограма, монтаж на окачена стъклена фасада, изграждане на соларна инсталация, изграждане на отоплителна термопомпена инсталация и подмяна на елинсталацията. Фирмата на Магурев, в която той е съдружник с Боян Бончев, е декларирала за сходен обект санирания бл. 205 в Благоевград, но там е изпълнила само топлоизолация и подмяна на дограмата. Въпреки това комисията приела на юнашко доверие, че строителят има опит със сходен обект, и обяви офертата му за най-добрата.

Жалбата на К. Стойков в прокуратурата е 8-ма поред от началото на този мандат срещу нередности в община Петрич. Любопитното е, че войводите всъщност скачат срещу свой. Те подкрепиха кмета Д. Бръчков на последните местни избори, водени от презумпцията, че той всъщност е тяхно момче – Бръчков е бивш член ва ВМРО, председател на младежката организация, и на него ВМРО възлагало толкова големи навдежди, че дори го изпратили да учи в Скопие. Впоследствие обаче Д. Бръчков напусна организацията и стана член на ГЕРБ.

Според Стойков и съпартийците му, когато работели за кметската му кандидатура, обещанията на кмета били едни, а след избирането му той приел коренно различно поведение и по тази причина сега те са най-върлите му опоненти.

БОРЯНА ЦОНЕВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *