Топ теми

Общинският съветник от ГЕРБ – Дупница д-р Крекманов: Завърших история, работя като хидролог, но музиката ми е в сърцето

Димитър Крекманов е роден в дупнишкото село Крайници. Завършва висше образование, специалност „История”, но от 14 години работи като хидролог към НИМХ. Семеен е, с едно дете. Общински съветник втори мандат от ГЕРБ – Дупнница.

– Г-н Крекманов, с няколко думи се представете на читателите на в. “Струма”.

– Роден съм преди 36 г. в с. Крайници, община Дупница. Завърших история, но от 14 г. работя като хидролог. Семеен съм и съм баща на син. Историята е в сърцето ми, но след завършване на висшето си образование започнах работа като хидролог към НИМХ. В момента подготвям дипломна работа за магистратурата ми по „Екология и опазване на околната среда”. Дипломната ми работа е свързана с водите – по-скоро климатичните промени и антропогенният натиск в горното течение на река Искър!

– Каква е работата на хидролога и с какво Ви привлича?

– Работата на хидролога е да извършва количествен мониторинг на повърхностни и подземни води. Моят хидроучастък обхваща станции в Самоков, Дупница, Сапарева баня, Радомир и Перник. Измервам водните количества на реките и изворите, както и нивата на подпочвените води. Измервам показатели като температура, електропроводимост, взимам наносни проби, отбелязвам явления, обслужвам записващи устройства и обработваме данните. Част от работата е поддържане и ремонт на станциите.

– След като 14 г. работите в тази сфера, споделете намалява ли водосборът на реките в община Дупница и община Перник, която нашумя напоследък с липсата на питейна вода? Според Вас каква е причината да изчезне водата не само в яз. “Студена”, а и в други водни басейни?

– Свидетели сме на климатични промени, които се характеризират с дълги периоди на засушаване, последвани от обилни валежи. Тенденцията е за покачване на температурите и увеличаване на валежите през пролетните и есенни месеци, докато за лятото се очаква засушаване и по-високи температури. Все по-чести ще бъдат екстремните явления като градушки, проливни дъждове и силни ветрове. Хидролозите не следим нивата на язовирите. За тях отговарят други институции, имат режим на водоползване и управление. Сигурно е само, че има огромни загуби по водопреносната мрежа и е необходимо да се предприемат сериозни мерки в тази област. Що се отнася до липсата на вода в яз. “Студена”, с това се занимава прокуратурата.. 2019 г. не е от най-дъждовните, но е имало години в близкото минало, които са били по-сухи. Трябва да знаем, че питейната вода не е неизчерпаем ресурс и е необходимо да започнем да я съхраняваме по-отговорно.

– В предишен разговор споменахте, че измервате нивото на водата и в пещерите. Те могат ли да се използват като водоизточници при екстремни ситуации?

– Не, аз следя карстовите извори, а не пещерите. Просто някои извори са свързани с пещерни системи, но те не са обект на наш мониторинг. Те са обект на изследване на спелеолозите. Карстовите извори се подхранват от подземни (пониращи) реки, които водят началото си от подали или т.нар. губилища. Край Боснек има Боснешки карстов район, където има много пещери и карстови извори. Боснешки карстов район попада в ПП Витоша, за който важи Законът за защитените територии. Там се описва какво се разрешава и какво не..

-От 14 г. пътувате и измервате нивото на реките и карстовите извори, от 18-годишен пеете с баща си Васил по сватби и събори, кога намирате време за семейството?

– Приемат го с разбиране, все пак съм глава на семейството, а познавам и много други хора, които съчетават различни работи. А пък така съм по-удовлетворен. Намирам време и за семейството си Обичаме да ходим на исторически места, а музиката ми е хоби. От 18-годишен ходя с баща си и пея по сватби и кръщенета. Така разпускам от работата ми като хидролог. Има тенденция на намаляване на сватбите. Сега е модерно да се живее на семейни начала, без официални подписи и сватби. Там където има музика, има и веселие. За момент хората забравят за несгодите на живота. Обичам музиката, тя е в гените ми. Баща ми Васил цял живот е музикант.

– Вие сте общински съветник от ГЕРБ втори мандат. Защо решихте да се занимавате и с политика?

– Аз съм млад човек и мисля, че мога да дам нещо от себе си за гражданите на община Дупница, а и да променя някои неща, затова се кандидатирах и бях избран за втори мандат общински съветник.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *