Общинският съветник от ГЕРБ, хидрологът Д. Крекманов от Дупница: С колегите протестирахме на жълтите павета не за заплати, а за това, че ръководството на БАН разпредели 15-те милиона от правителството за научи публикации и не даде и лев за реална работа

“Протестираме не за заплати, въпреки че те са малко по-високи от минималната. Протестираме за това, че дадените от правителството допълнителни средства на БАН не са разпределени правилно“, заяви вчера по телефона от София общинският съветник от ГЕРБ – Дупница, хидрологът Димитър Крекманов.
Крекманов работи като хидролог в НИМХ от 12 години. Месечната му заплата е 530 лв.
По повод участието му в протеста на жълтите павета пред репортер на “Струма” той каза:
“НИМХ е най-големият институт към БАН, а от отпуснатите 15 млн. лв. ръководството не задели пари за поддържане на скъпоструващата техника, с която се извършват измервания на водните басейни, температурата на въздуха и др., които са важни за икономиката на страната.
Хидролозите правят проучване и изследване на водните източници. Измерват се нивата на реки, язовири и извори. Следи се нивото на подпочвените води.
Преди няколко години беше направено измерване на ресурса на подпочвените води в района на селата Крайници, Червен брег и около Дупница и беше установено, че ресурсът е 20 литра на куб.м земя. Тези данни могат да се ползват при критични ситуации. Непрекъснато се извършва водовземане от водоизточниците, които са около 20 само в района, за който аз отговарям – от Перник, Самоков, Радомир и Дупница. На р. Джерман в центъра на Дупница има специално устройство, което отчита нивото на водата и водната повърхност. Данните от това изследване се ползват при наводнения. От измерванията, които правим, се разбира колко куб.м дъжд се е излял и какво е нивото на водните басейни. Данните от нашите изследвания се ползват от РИОСВ, Гражданска защита… Кодовете, които обявяват синоптиците, са благодарение на изследване на атмосферните условия и на изследване на хидролозите.
За да се извърши целият обем работа, е необходим ресурс, измервателна техника, има разходи за пътуване от обект на обект и др. Ето за такива неща ръководството не задели пари. 15-те милиона бяха разпределени за научни публикации, научни трудове…
Някои ме питат: „Защо протестираш, та нали си общински съветник от ГЕРБ“”. Аз протестирам за развитието на науката и за това отпусканите средства да не отиват за научни публикации, а за реална работата, която е важна за икономиката и за хората“, заяви Д. Крекманов.
ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *