Общинският съветник от „Партия на Зелените” Андон Тодоров: Въпросът ще се кандидатирам ли за кмет на Благоевград ме забавлява, знам си мястото, настоящото общинско управление иска да обезличи малките партии, за да не им се пречкат

– Г-н Тодоров, защо сменихте посоката от най-мощната подкрепа за кмета Атанас Камбитов до оттегляне на доверието от него година преди изборите?

– Да, наистина вече повече от година и половина ние сме в опозиция и така ще бъде до края на мандата. Причината, за да оттеглим подкрепата, е една: Камбитов е изпечен политик и умело манипулира според мен. Знае как завоалирано да обещае и после да се отметне. Ще започна от миналия мандат. Той наистина се справяше добре и ние затова застанахме зад него. Това беше причината да го подкрепим и за следващия мандат пред пълна зала в театъра с близо 400 човека. Той беше поканен на откриването на кампанията на „Партия на Зелените“ и пред всички хора заяви, че споделя идеите на „Партия на Зелените“ и ще работи заедно с тях за един по-красив град.

Искахме да има повече детски площадки, искахме да има Екоинспекция, искахме подлез към кв. „Грамада“, искахме да се мият често улиците, искахме да се поддържат зелените площи.

И като прибавим всички наши предложения в този мандат, оставени без реализация… става много, чашата преля. Нищо от това не се случваше. Ние не можем да чакаме цял мандат и после да ни обещаят за другия. За нас са гласували много хора, и то вече втори мандат, знаете, че сме трета сила в местния парламент.

– Заявихте се като опозиция на управлението, това не влошава ли шансовете да се преборите за изпълнение на тези ваши искания?

– Вижте, ние нямахме друг полезен ход, освен опозиция, защото в противен случай щяхме да бъдем обезличени, както се случи с много колеги в този ОбС през миналия, а и през настоящия мандат. Примери много. Знаем едно, че повечето наши идеи ще станат факт точно преди изборите, но ще си ги припишат на тях, на неговия екип. Предизборно ще бъде затревено всичко, ще се полива често, ще се мият улиците, ще се ремонтират детските площадки, може и някоя нова да се направи. Осветлението ще се пооправи. И знаете ли, някои улици, които нямат асфалт, също по наша идея ще се валират със ситна фракция, за да са по-удобни, и много други дребни неща, защото идват избори. А трябва ли да е така, какво пречи системно да се поддържа всичко?

Не е толкова трудно и скъпо. Всички тези неща трябва да са част от ежедневната поддръжка на общината, а не хората да се молят да го правят.

– Все пак признавате, че вашите идеи ще се изпълнят, къде е проблемът тогава?

– Ще се изпълнят, но защо трябва да се чака цял мандат и чак накрая… Ще си припишат на тях заслугите, целта е да се обезличават малките партии, за да не им пречат да си правят каквото си искат.

Освен преди мандата, ние не спряхме да правим предложения и по време на мандата. Да сте чували толкова много предложения да са правени от други формации в настоящия ОбС? Няма, аз знам, че няма. Всички, взети заедно, нямат колкото нас.

– Добре, кажете какви предложения сте направили?

– Ще започна от Наредбата за раждаемостта, която е жизненоважна за Благоевград, Екоинспекция, да се ремонтират и захранят с минерална вода басейните в Шесто и Единадесето училище и да заработят, за да се ползват в часовете по физическо възпитание, както е било, детски площадки, често измиване на улиците, облагородяване на междублоковите пространства в града, парковете и площадките в цялата община и други. Внесохме и подписка от жители на кв. „Струмско“ за ремонт на улици в окаяно състояние, хората ги лъжат вече доста години. С други колеги сме вкарали и промяна в Наредбата за детските градини. Всичко това се крие, нарушава се закон, правилник, само да не излизат инициативите от нас. Малко ли е?

– Защо зачестиха скандалите Ви с председателя на ОбС Радослав Тасков?

– Аз с Тасков проблем нямам, имам с председателя на ОбС, който не спазва закона и правилника. Няма да се връщам назад, примери много. Ще кажа само за последната сесия, на която колежката Гергана Муртова взе думата по правилник, че ще направи изказване извън дневния ред в рамките на 5 минути. А какво се получи, диалог между нея и кмета. След като се изказа ласкаво за него по знайна причина, започна да го пита и той си взима думата и отговаря. Да, ама питане се прави по друг ред, някои колеги чакат с месеци да им отговорят на питане, а на други отговарят на момента. Е, кажете ми къде е председателят, защо не се намеси?! Аз знам защо, защото е сценарий, предизборен, същият като с колегата Ваклинов, който предложи 200 хил. лв. за „Пирин“, естествено, че е идея на кмета, не сме толкова наивни. Но това е част от пиара на тези, които подкрепят модела Камбитов-Тасков. Ще кажа едно, който и да е председател, ако не спазва правилника, и към него ще има критика, моята поне е градивна. Сценариите се пишат на една бяла дъска в кабинета на Тасков, където се подреждат по реда, по който да се изкажат. Ще покажем и такава снимка на дъската с надписите.

– Говори се, че Вие сте главният организатор на опозицията, така ли е?

– Да, и аз чух такова нещо. Само че не е истина. Моите колеги, с които имаме единомислие по доста теми, са достатъчно ерудирани личности, за да ги организира някой. Това са хора с потенциал, като Албина Анева, мога само да се уча от нея, Злата Ризова един човек, който има мнение и държи на него, Калоян Ханджийски е човек, който се мъчи упорито да прокарва идеи, Цвета Рангелова разбира нещата и не иска да е част от нещо фалшиво… Ето затова имаме еднакви цели. Смятате ли, че някой може да влияе на тези хора? Ние се самоорганизираме, идеите ни сплотяват. Имаше и други с нашето мислене, но на тях може би успяха да им повлияят.

– Какви са вашите намерения за следващите местни избори? Ще се кандидатирате ли?

– Ще участваме категорично, задължени сме на жителите на община Благоевград. На последните избори бяхме трета политическа сила, зад нас останаха системни партии като БСП, Реформатори и други. Целта на следващите избори е да сме отново в челната тройка, а защо не и първи, ако хората решат, че ни имат доверие. Все пак не сме безгрешни, но сме искрени.

– И накрая да Ви попитам вярно ли е, че ще се кандидатирате за кмет?

– Вие сериозно ли ме питате? Този въпрос искрено ме забавлява. Не се шегувайте, аз съм човек, който има правилна самооценка. Знам си мястото, за разлика от други хора. Тези слухове се пускат от същите хора, за да търсят начин да се оправдаят, защото ги критикувам открито. Техният девиз е „Разделяй и владей“, искат да ме противопоставят с колеги, но пъкленият план няма да успее. Колкото и слухове да пускат, времето ще докаже истината…

ИВАН ПЕТРОВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *