Общински служители предприеха акцията по спасяването на пробитите с бормашина и инжектирани с неизвестна течност брястове в парк „Ловен дом“, подозират, че дърветата са увредени умишлено, за да изсъхнат

Служители от община Благоевград предприеха акция по спасяването на пробитите с бормашина и инжектирани с неизвестна течност брястове при Ловния дом. Както „Струма” писа, разтревожени благоевградчани сигнализираха в редакцията, че в района на обсерваторията в столовете на две дървета са пробити дупки и е изсипано вещество, приличащо на киселина, което издава съскащ шум и странен мирис на лекарство и бензин. „Кой и защо е направил дупките, каква е тази течност и опасна ли е тя за хората и растителните видове“, питаха, притеснени, хората.

Зам. кметът по сигурността Л. Милев увери, че ще направят проверка на място и при необходимост ще сигнализират полицията, като предположи, че най-вероятно това е направено, за да изсъхнат дърветата.

Вчера сутринта след оглед на място на увредените дървета двама служители от общината категорично отхвърлиха вероятността дупките да са направени от кълвач.

„Според мен някой си прави експеримент, за да види дали дърветата ще изсъхнат“, заключи екологът, старши експерт  Олга Георгиева. При направеното замерване бе установено, че дупките са дълбоки по около 30 см и влизат полегато в столовете на дърветата. Остава открит въпросът кой и защо ще полага толкова усилия, за да мъкне тежка машина до мястото. С аргумент, че е много сложно и трябва да се ангажира частна лаборатория, служителите не взеха проба от мистериозната течност, излята в дърветата, но увериха, че те могат да бъдат спасени, ако се измият обилно с вода. И тъй като мястото е трудно достъпно и дотам не може да влезе водоноска, бе взето решение дърветата да се третират на ръка.  Малко по-късно на мястото пристигна и управителят на „Биострой“ Васил Бачев , който лично огледа поразените дървета. В ранния следобед служител от общинската фирма нарами лозарска машина, пълна с вода, и взе да мие дърветата, като старателно впръскваше в дупките.

Надеждата е акцията да се окаже настина спасителна, но въпросите кой и защо е направил дупките в брястовете и каква всъщност е  излятата в тях течност остават.

Благоевградчани са особено чувствителни към ставащото в парк Ловен дом, особено след като се разбра, че в района започва строеж на къщи и дори на хотел.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *