Общински съветник предлага 17% увеличение на заплатата на кмета на Разлог и 14% на селските управници

Увеличение на кметските заплати ще гласуват на предстоящата общинска сесия съветниците в Разлог. Предложението е за 17% увеличение на възнаграждението на кмета на община Разлог и 14% на кметовете на съставните села, като промяната на месечните възнаграждения да бъде от 1 януари тази година. Точката вече е разгледана и гласувана от всички комисии към ОбС, предстои тя да бъде разгледана и на предстоящото заседание този четвъртък.

Възражение срещу предложението изложи общинският съветник Христо Зайков. Той възропта срещу това, че то е внесено от общински съветник, а не от кмета, като уточни, че посочената като основание разпоредба – чл. 21, ал. 1, т. 5 от ЗМСМА, ясно и категорично регламентира, че вносител на предложения, касаещи трудовите възнаграждения на кметове и общински служители, е кметът.

„Кметът на общината трябва да предложи, а Общинският съвет да вземе решение. Разпоредбата, която посочвате, ясно пише, че се предлага от кмета, как така ще се входира от общински съветник и той ще предлага увеличение на заплатите. Това напълно противоречи на посочената разпоредба. Аз не съм против предложението, а просто не е правилно направено. Като представител на ОбС аз няма да гласувам такава точка, тя не е издържана”, каза Христо Зайков и бе категоричен, че ако предложението бъде внесено в същия вид на заседанието, ще го обжалва пред областния управител.

Иначе предложената корекция на месечните възнаграждения предвижда заплатата на градоначалника на Разлог Красимир Герчев да стане 2978 лева, досега тя бе 2545 лв. От кметовете на населените места най-високо е предвиденото възнаграждение за кметицата на най-голямото село  Баня – Магда Първанова. Предложението е нейната заплата да стане 1288 лева, досега възнаграждението й бе 1130 лева. От 1085 лева на 1237 лева се вдигат заплатите на кметовете на Елешница и Бачево, и от 1040 на 1186 лева тези на управниците на селата Годлево, Добърско, Горно Драглище и Долно Драглище.

Възнагражденията на кметовете бяха коригирани и миналата година, като тогава заплатата на общинския кмет бе увеличена с 11%, а на кметовете на населените места – с 13%.

С увеличението на основното месечно възнаграждение на кмета на Разлог се увеличава и възнаграждението на председателя на ОбС. Според Правилника за организацията и дейността на ОбС, неговите комисии и взаимодействието му с Общинска администрация възнаграждението на председателя е в размер на 80% от основната заплата на кмета на община Разлог.

ЯНА ЙОРДАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *