Общинското звено „Патронажна грижа” лиши от домашна помощница бившата учителка Ат. Сергеева след сигнала й в полицията за изчезнали 5 хил. лв.

Бившата учителка по литература Атанаса Сергеева, остана без предоставената й услуга от новосъздаденото звено към община Благоевград „Патронажна грижа”, след като обвини пратената й домашна помощница за изчезнали 5000 лв., които литераторката събрала за погребение.

„Във връзка с предприетите от вас действия, свързани с ….. – домашната Ви помощница и последвалата след това проверка в дома й от органите на МВР – Благоевград, Ви уведомяваме, че прекратяваме предоставяната патронажна грижа от нашето звено за момента до изясняване на случая от органите на реда и правосъдието“, пишат в констативен протокол без печат и изходящ номер специалистът „Социални дейности” Искра Бойчева и експертът „Здравни грижи“ Илияна Фончева.

Документът е от 24 октомври – ден след като домашната помощница М.М. се появява за пръв път сама в дома на Сергеева в жк „Еленово“, за да й помогне да оправи апартамента.

Ето какво разказа за инцидента с парите й Сергеева, която е пенсионерка, онкологично болна и е със 73% инвалидност:

„Когато от общината ми предложиха тази услуга, уговорката бе помощничката да идва всеки ден по 4 часа, но аз казах, че няма нужда да е толкова често, защото ми трябва помощ само за по-тежката част от домакинските задължения. М. дойде у дома на 23-и и остана само 35 минути. Работата, с която я натоварих, бе да ми помогне да опъна чаршафа на леглото, да вдигне леко телевизора, за да оправя карето, и после да ми помогне в банята да се изкъпя. Аз останах в банята да се подсуша, а тя отиде в хола да си вземе багажа и да си тръгне, защото я бях освободила.

Парите – 5000 лв., бях спестявала от пенсиите си за погребението ми. Стояха в секцията над телевизора. Бяха в няколко плика и ги държах най-отгоре върху дрехите. До този момент никога не ми е и хрумвало да ги крия.

Същата сутрин парите си бяха на мястото. Първият човек, който дойде у дома, беше М. След като тя си тръгна, пак никой не е идвал при мен. Затова, когато вечерта отворих шкафа и видях, че пликовете липсват, нямах никакво съмнение, че тя ги е взела.

Първо й позвъних на нея и я помолих да донесе обратно това, което е взела от дома ми, но тя започна яростно да отрича. Позвъних на 112, оттам ми пратиха младши инспектор Гяурски, дадох пред него обяснения, а той дори ми показа снимката на помощницата ми, която му изпратиха от полицейското управление, след като той съобщи там името й. Думите на младши инспектора бяха, че случаят е пределно ясен и мога да очаквам много скоро да ми върнат парите.

На следващия ден обаче в дома ми дойдоха 3-ма мъже, които дори не се представиха – избутаха ме от вратата, влязоха вътре и ми наредиха да започна да си търся парите, защото най-вероятно съм забравиха къде съм ги сложила. Предложих им те да ги търсят и да ми ги донесат в хола, ако ги намерят. После предположиха, че може сестра ми да е дошла в апартамента и да ги е взела. Междувпрочем сестра ми живее във Велинград и не е влизала в апартамента ми от години. Накрая мъжете си тръгнаха.

От 23 октомври до момента нямам ни вест, ни кост от полицая, който води разследването. Единствените, които ми се обадиха, бяха от „Патронажна грижа“, за да ме уведомят, че ми прекратяват услугата, докато не се произнесат органите на реда и най-вече съдът. Като знам какви са темповете на правораздаване, това означава, че поне още няколко години няма да имам помощница“.

Припомняме, че звеното „Патронажна грижа” в община Благоевград заработи това лято, след като общината спечели проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“. По него са осигурени 20 места за домашни помощници, които в рамките на 12 месеца ще обгрижват 130 лица с увреждания и възрастни хора чрез предоставяне на здравно-социални услуги в домашна среда. Изискванията към нуждаещите се бяха да са на възраст над 65 г. с ТЕЛК или с хронични заболявания.

„Потребителката на услугата е подала сигнал в полицията и органите на реда са предприели действия по изясняване на случая. Разследването не е в нашите компетенции, още повече че тя не е уведомила общината, че има проблем, а е преценила да подаде жалба в полицейското управление“, коментира случая началникът на отдел „Социална политика“ в Общинска администрация Елена Стойчева и допълни: „До произнасянето им ние сме спрели предоставянето на услугата от лицето, което тя е обвинила още първия ден, и няма желаещи да заменят назначената домашна помощница. Редно е органите на реда да се произнесат, за да се изясни ситуацията, и това е обяснено на потребителката, трябва да изчакаме становището на разследващите органи, за да сме наясно основателни ли са или не нейните обвинения.

Проблемът е много сериозен, защото става въпрос за лица, които посещават дома на потребителя, и подобни обвинения накърняват не само назначените домашни помощници, а поставят под въпрос и доверието в услугата и хората, които я извършват, тъй като работата е много специфична. Тази дама получава и услуги от Домашен социален патронаж, така че не е оставена без социални грижи от общината. При кандидатстването й за „Патронажна грижа“ тя е заявила устно, че държи да й осигурим мъж за помощник, но тъй като не е имало такава възможност, е изпратена жена.

129 са лицата, които ще получават помощ от домашен помощник през „Патронажна грижа“, но за съжаление още не сме набрали достатъчно желаещи да изпълняват тези ангажименти и има доста чакащи“, каза Елена Стойчева.

ЕКИП „СТРУМА”

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *