Общинско предприятие „Бани и перални” в Разлог отчита 22 000 лв. загуби за 2020 г.

Общинското предприятие „Бани и перални“ в Разлог приключва 2020 година със загуби от 22 хил. лева. От тези средства 13 хил. лева са задължения към общината. От отчета, даден от временно изпълняващия длъжността управител Николай Ушев по време на заседанията на комисиите, задълженията са натрупани предходни години от неплатени такси за наеми на помещения.

За да бъдат покрити тези задължения, временният управител Н. Ушев ще внесе предложение община Разлог да приспадне дължимото от продажбата на банята. Останалите загуби са от обичайната дейност. Очаквано, предходната година приходите на предприятието са спаднали значително. Това се дължи до голяма степен на факта, че банята остана затворена почти три месеца заради пандемията, а към момента тя работи при съкратено работно време.

Отчетът на предприятието сочи, че общо реализираните приходи през 2020 година са в размер на 61 хил. лв., като постъпленията от основната дейност или от продажба на билети са 56 хил. лева. Това е доста по-малко в сравнение с 2019 година, когато банята е работила нормално и реализираният приход от основна дейност е бил 81 хил. лева.

В същото време направените от предприятието разходи са 86 хил. лева. По-голямата част от тях – 46 хил. лева, са отишли за заплати и осигуровки на персонала и 34 хил. лева са похарчени за суровини и материали. Тук освен консумативи влизат и разходите за ел. енергия, вода, дължимият наем за банята към новия собственик, телефони и други.

Отчетът на „Бани и перални“ ще бъде разглеждан днес от Общинския съвет в Разлог. По време на заседанията на комисиите някои от общинските съветници са поискали подробен доклад за натрупаните задължения към общината.

В момента в предприятието тече одит, който е назначен след напускането на стария управител Иван Добрев. Припомняме, че Общинският съвет го освободи от длъжност, но не и от отговорност. Той ще продължи да носи такава до приключване на одитната проверка.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *