Обърнат сладкиш с ябълки, алкохол и канела

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

5 ябълки – леко кисели
2/3 пакетче канела1 ½ ч.ч бяло брашно3 яйца – XL
1 пакетче бакпулвер1 ч.ч бяла захар½ ч.ч бяла захар – за карамела
½ пакетче от 125 г. масло5 с.л олио3-4 с.л алкохол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Пресяваме брашното с бакпулвера със сито в подходящ съд. Изкарваме предварително яйцата на стайна температура. В купа слагаме яйцата и захарта и разбиваме продължително с миксер докато сместа си утрои обема. Към кашата слагаме олиото и разбиваме. Прибавяме брашното с бакпулвера постепенно, не наведнъж, като продължаваме да разбиваме с миксера. Най-накрая за аромат слагаме 3-4 с.л алкохол. Разбъркваме с лъжица и оставяме настрана.

В подходящ съд, например касерола, слагаме на котлона ½ ч.ч захар и карамелизираме докато стане кехлибарен цвят. След като стане готов карамела веднага го изсипваме и разстиламе равномерно преди да се втвърди на дъното на тава с падащо дъно. След като изстине леко намазваме с маслото.

Обелваме ябълките и ги почистваме от семките и ненужната вътрешност. Нарязваме ги на полумесеци. Нареждаме ги плътно на дъното на тавата. Поръсваме с 1/3 пакетче канела. Върху ябълките внимателно с лъжица изсипваме кашата. Заглаждаме добре. Печем в загрята на 170 градуса фурна до суха клечка. След изпичане махаме ринга и обръщаме сладкиша върху чиния и махаме дъното на тавата. Оставяме сладкиша да изстине.
Поръсваме сладкиша с 1/3 пакетче канела отгоре.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *