Обявиха бедствено положение в Перник

Кризисният щаб на Перник в присъствието на министъра на икономиката Емил Караниколов днес заседава и обяви бедствено положение в общината. То ще продължи 7 дни, а кризисният щаб ще работи непрекъснато. Ако се наложи, бедственото положение ще бъде удължено, заяви кметът Станислав Владимиров.

„Общината свърши изключително много работа в рамките на един месец. Има вече готови проекти. Основната ни цел е да се осигури нормален живот на хората.  Строителната техника вече е е на язовир „Студена“. Има учени, професори от различни университети, които правят анализи.  Проверява се дали цялата вода влиза в „Студена“ или част от нея се губи в земните недра“, заяви Караниколов.

Екипите са започнали проучване на басейните във Витоша, от които с помпи ще се изпомпва водата. Всичко обаче ще бъде съобразено с екология, за да не се допусне унищожаване на екосистемата в района, поясни министърът.

„Има още няколко потока, които не се вливат в язовира. Ще проверим дали е възможно да се пренасочат към него. Проверява се и дали водата стига до язовира или се получава ефектът на гъбата и се засмуква от наносите. Започва и обследване на всички кранове и там където текът, ще бъдат спрени“, каза още Караниколов.

Аварийните дейности ще извършват от държавната компания „Монтажи“. Пари на общината няма да се дават. Всичко ще поеме държавата. Караниколов обаче отказа да каже колко са средствата.

„За момента няма да се прави връзка между Перник и София, защото тръбата, от която може да се вземе вода е на Горнобански път.  Изграждането на аварийна връзка от с. Чуйпетлово към „Студена“ е по-бързия вариант. Освен това има нарушен праг на водохващане на Владайския канал и водата вместо в язовира се влива във Владайска река. Това ще се промени в рамките на 3-4 дни“, обясни председателят на ОбС Димитър Колев.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

2 Коментара

  1. само питам?

    И какво значи като са обявили бедствено положение? Каква е разбиката от досега, да не би водата да потече, уплашена, в язовира?

    Отговори
  2. старогражданин

    Държавната машина ще се задейства най-рано след Нова година.Дано Господ и попречи с много дъжд около празниците да разгъне всичките си възможности да потроши още доста милиона народни пари. Това можем,това правим.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *