ОБЯВИХА ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ В АТИНА! 24 души са загинали в пожарите

В Атина е обявено извънредно положение. 24 души са загинали в големите пожари, които бушуват край столицата. 16 от тях са непълнолетни. Над 150 души са настанени в болница с много тежки изгаряния.

За овладяване на огнената стихия се борят повече от 600 пожарникари и над 300 пожарни автомобила. Огънят е погълнал над 200 къщи, изпепелени са повече от 200 автомобила. Електрозахранването прекъсва. Очаква се днес в гръцката столица да пристигнат 60 огнеборци от Кипър, които да се включат в гасенето на пожарите. Очаква се към тях да се присъединят пожарникари от Америка. Гърция получи предложение и от Испания за помощ в гасенето на пожарите.

Жертвите вече са над 24 души, като между загиналите има и малки деца. Има и 6-месечно бебе. Много хора са настанени в болници в тежко състояние. Ситуацията е много тревожна. Цяла нощ частни яхти и рибари с лодки спасяваха хората, които се хвърлиха в морето, за да се спасят. Предполага се, че над 400 души са се хвърлили в морето, като до този момент са спасени само 100 души, съобщава  NOVA.

Гръцките власти поискаха помощ от европейските страни. Въпреки усилията обаче ситуацията с горските пожари около Атина е извън контрол, обяви премиерът Алексис Ципрас, който прекъсна посещението си в Босна, за да координира борбата с пожарите. Все още има хора, които са в домовете си в плен на огнената стихия.

По разпореждане на заместник-министъра в дипломатическата ни мисия е сформиран кризисен щаб, който ще бъде на разположение на българските граждани, пътуващи или пребиваващи в Гърция. Открита е гореща телефонна линия, на която нашите сънародници могат да потърсят съдействие, в случай на необходимост: +30 6937 096 220. До момента обаче, няма български граждани, които да са търсили помощ от посолството ни в Гърция, няма и данни за засегнати или бедстващи наши сънародници вследствие на пожарите.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *