Обявиха кога започва вторият етап от ваксинацията

„От другата седмица имаме готовност да започнем ваксинирането на ползвателите на социални услуги в домовете за възрастни хора, както и на учителите”, увери здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг.

Създадена е логистика и организация за доставката и поставянето на ваксината на Moderna, увери още здравният министър. Поръчани са 500 000 дози, които ще стигнат за имунизацията на 250 000 българи. На 11 януари ще бъдат доставени символично 2 000 дози.

На сайта на здравното министерство ще бъде публикувана подробна информация и график за доставките и имунизацията. Очаква се доставката да бъде направена през следващата седмица. А в „Булбио” вече е създадена организация за съхранението и разпределението й. До края на месеца се очаква и нова доставка на ваксини на Pfizer. Очаква се да бъдат доставени още 70 000 дози. 

7913 е броят на ваксинираните българи. 55,39% от ваксинираните са лекари, 20,4% – са професионалисти по здравни грижи, 15.31% – помощен персонал, 8,09% – други.

До края на тази седмица ще стане факт и мобилно приложение, което е част от информационната система относно COVID-19. В него ще има секция за въпроси и отговори, в която всеки ще може да изпрати своето запитване.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *